Απιστία: Βλάπτει σοβαρά την υγεία

08-06-2017

Όταν έχουμε πέσει θύμα απιστίας σίγουρα το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι η ψυχολογία μας. Έχουμε θυμό, απογοήτευση, λαβωμένο εγωισμό… Φαίνεται όμως πως η απιστία δεν κάνει κακό μόνο στην ψυχολογία μας αλλά και στην σωματική μας υγεία. Νέα έρευνα εξηγεί πως και γιατί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 232 φοιτητές, οι οποίοι έπεσαν θύματα απιστίας μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Η μέση διάρκεια των σχέσεων των ερωτηθέντων ήταν 1,76 χρόνια, ενώ ο στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά και η ψυχική υγεία αυτών των ατόμων επηρεάστηκε από την τραυματική τους εμπειρία.

«Αυτό το ζήτημα μας ενδιέφερε για πολλούς λόγους» εξηγεί στη PsyPost η επικεφαλής της έρευνας, M. Rosie Shrout. «Καταρχάς, γνωρίζουμε ότι η απιστία είναι ένα από τα πιο επώδυνα και επιζήμια πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια σχέση. Το άτομο που πέφτει θύμα απιστίας βιώνει έντονο συναισθηματικό και ψυχολογικό άγχος. Θέλαμε όμως να μάθουμε εάν αυτό το άγχος το ωθεί σε συμπεριφορές επικίνδυνες για την υγεία του, όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη, η χρήση ναρκωτικών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ποτού, η υπερβολική άσκηση ή η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την υγιεινή», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι «αρνητικές αποτιμήσεις της σχέσης (επίρριψη ευθύνης στον σύντροφο, στον εαυτό μας και αναζήτηση αιτίων) επηρεάζουν έμμεσα την υγεία του απατημένου, οδηγώντας τον σε επικίνδυνες συμπεριφορές μέσω ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος».

Μάλιστα, οι επιπτώσεις αυτές είναι μακράν πιο καταστροφικές στους απατημένους που σπεύδουν να κατηγορήσουν τον εαυτό τους, αντί για τον άπιστο σύντροφο, αλλά και στις γυναίκες, οι οποίες τείνουν γενικά να δίνουν περισσότερη αξία στις σχέσεις τους, ακόμα και όταν υπάρχουν πολλά «καμπανάκια» ότι κάτι πάει στραβά.

Το συμπέρασμα; Αν σας έχουν απατήσει πάψτε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και κατευθύνετε όλη την οργή σας εκεί που πρέπει: Είναι σίγουρα πιο υγιεινό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Απιστία: Αυτά είναι τα 5 σημάδια που δείχνουν πως σας απατά
Απιστία: Αυτές είναι οι 4 πιο επικίνδυνες φάσεις στη ζωή ενός ζευγαριού