Από αύριο Σάββατο η πραζόλη συνταγογραφείται μόνο γαρστρεντερολόγους

26-12-2016

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η Υ.Α υπ. αριθμ. 29311 /2013 (ΦΕΚ Βʼ 692/26-3-2013), η οποία ενέκρινε τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στις σελίδες 12252-12258 που περιορίζει την αποζημίωση των σκευασμάτων με δραστική ουσία prazole, μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και η οποία θα πρέπει από εδώ και στο εξής να συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους.

Αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία και αναστάτωση για γιατρούς και ασθενείς. Οι μεν γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν την πραζόλη που εδώ και χρόνια συνταγογραφούσαν στους ασθενείς τους για προβλήματα του στομάχου και να αναγκάζονται πλέον να δίνουν άλλη δραστική τη ρανιτιδίνη ουσία η οποία μας γυρίζει μια εικοσαετία πίσω, οι δε ασθενείς να τρέχουν για να βρουν γαστρεντερολόγο μια ειδικότητα που διαθέτει περιορισμένο αριθμό γιατρών κυρίως στην επαρχία.

Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανώριμες αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και ζητάει να τροποποιηθεί ο περιορισμός που τίθεται για τη δραστική ουσία prazole σχετικά με τις κλινικές ειδικότητες που δύνανται να τη συνταγογραφούν.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κύριος Κωνσταντίνος Λουράντος δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κύριο Μάριο Σαλμά και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κύριο Λ. Παπαγεωργόπουλο,  θα εκτελούνται κανονικά οι συνταγές με πραζόλες μέχρι και την Παρασκευή 5/4/2013.

Από αύριο όμως Σάββατο 6//2013 μπαίνει σε εφαρμογή ειδικό φίλτρο της ΗΔΙΚΑ ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών από άλλες ειδικότητες πλην γαστρεντερολόγων, παρά μόνο σε περίπτωση που ο παθολόγος έχει γνωμάτευση από γαστρεντερολόγο, πράγμα που θα αναφέρεται σε ειδικό πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγής.

Βάννα Κεκάτου