Από σήμερα αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας

10-04-2019

Ενεργοποιούνται από σήμερα Τετάρτη στα παραπεμπτικά της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) μια σειρά από αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Οι αλλαγές αφορούν στον χρόνο εκτέλεσης των παραπεμπτικών καθώς στο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις στο δημόσιο τομέα, δεν θα καταβάλλουν πλέον συμμετοχή στη δαπάνη ενώ προβλέπεται «απαλλαγή» από τη συμμετοχή και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:

· Τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα).

· Οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λ.π.).

Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται σε 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης και σε 5% για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ, όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Μηδενική συμμετοχή ισχύει για τους ασφαλισμένους που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση, σε ασφαλισμένους που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ, που πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που είναι ακρωτηριασμένοι και λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Αντίστοιχα, μηδενική συμμετοχή ορίζεται για όλους τους ασφαλισμένους των οποίων τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ καθώς και των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών νοσοκομείων.