Αποφασιστικότητα: Αυτό είνα το κλειδί για την πετύχετε

10-06-2019

Αναποφάσιστους ανθρώπους συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας. Στην δουλειά μας, στην οικογένεια μας. Ποιο είναι όμως το κλειδί για την αντιμετώπιση της αναποφασιστικότητας. Η επιστήμη το βρήκε.

Ερεηνητές εξέτασαν 220 ανθρώπους καλώντας τους να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο τους ζητούσε να αξιολογήσουν κατά πόσο διαφωνούσαν με δηλώσεις όπως οι εξής:
«Έχω αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπό στη ζωή μου» ή «Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που προσπαθώ να πετύχω στη ζωή μου».
Στη συνέχεια και ενώ βρίσκονταν υπό σαρωτή fMRI, τους παρουσίασαν διάφορα μηνύματα που προωθούσαν τη σωματική άσκηση. Σκοπός αυτού ήταν οι ερευνητές να παρατηρήσουν ποια μέρη του εγκεφάλου των ερωτηθέντων ενεργοποιούνταν, καθώς έβλεπαν τα μηνύματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Psychology Health».
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όσοι έχουν βρει από νωρίς τον σκοπό της ζωής τους, φαίνεται ότι είναι πιο αποφασιστικοί και δεκτικοί σε συμβουλές υγείας.

Όσοι γνώριζαν τον σκοπό της ζωής τους, είχαν δηλαδή ένα σύνολο στόχων, ήταν πιο πιθανό να συμφωνούν με τα μηνύματα.
Οι έντονες εγκεφαλικές αντιδράσεις προκύπταν, από την αναποφασιστικότητα που ένιωθαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, σχετικά με το εάν θα αποδέχονταν τις συμβουλές υγείας.

Τα άτομα που θεωρούσαν ότι γνώριζαν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους, εμφάνιζαν λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στο κέντρο του εγκεφάλου που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων. Μπορούσαν να αξιολογούν καλύτερα τις απειλές, τις ανταμοιβές και τις αντικρουόμενες πληροφορίες.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει δυσκολία στη λήψη αποφάσεων όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καθορισμένες αξίες και στόχους.

Αντίθετα όπως εξηγούν οι ερευνητές, όσοι γνωρίζουν ότι ο σκοπός της ζωής τους είναι σε συνάρτηση με τους στόχους που έχουν θέσει βάση των αξιών τους, έχουν σαφέστερη κατεύθυνση σε ένα περιβάλλον γεμάτο επιλογές.

Η διευκρίνιση των στόχων θεωρείται ένα βασικό πρώτο βήμα στη λήψη αποφάσεων. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλότερη αίσθηση των στόχων τους μπορεί να δυσκολεύονται λιγότερο να πάρουν αποφάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί οι άντρες παίρνουν λάθος αποφάσεις; Η επιστήμη απαντά