Αποκαρδιωτικό το νέο check-up του ΕΣΥ

26-12-2016

Νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ακόμη και με το 50% των εργαζομένων που προβλέπεται στους κανονισμούς τους, αδυνατώντας πολλές φορές να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες των πολιτών, όπως είναι το να διαθέσουν ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή να προσφέρουν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις είναι η εικόνα του ΕΣΥ, όπως αποτυπώνεται μέσα από τη νέα “ακτινογραφία” που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κατηγορούν την Κυβέρνηση πως “έχει καταντήσει τα βιβλιάρια ασθενεία κουρελόχαρτα”, αφήνοντας το ΕΣΥ να βουλιάζει στα χρέη του και στις τραγικές ελείψεις προσωπικού, οι οποίες μάλιστα πολλές φορές, όπως λένε, δεν μεταφράζονται μόνο σε δυσλειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά έχουν κόστος και σε ανθρώπινες ζωές.  

“Σε ποιά μαθηματικά το 1,156 δισ. ευρώ που θα λάβουν φέτος τα νοσοκομεία είναι 350 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 1,5 δισ. ευρώ που έλαβαν πέρσι;” αναρωτιούνται τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα νοσοκομεία σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ και πως “αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό και χειρουργικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα απαραίτητα υλικά και προμήθειες”.  

Σε αυτή τη δεύτερη “εξέταση” της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο επίσης για λίστες αναμονής -με αναμονή που φθάνει έως και τον ένα χρόνο- για ένα χειρουργείο, αλλά και σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, παρά τις εξαγγελίες της Αριστοτέλους, “το προσωπικό του ΕΣΥ επί των ημερών του κου Τσίπρα λιγόστεψε κατά 4.000”.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν 45.000 εργαζόμενοι, ενώ την ίδια ώρα 35.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Από το 2013 έως σήμερα, δε, στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών δείχνουν ότι το προσωπικό λιγόστεψε κατά 15.000.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο επίσης κλειστές ΜΕΘ, αλλά και για “κλινικές φαντάσματα” χωρίς ειδικευμένους ιατρούς, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας, αλλά και εφημερίες με μόλις μία Νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια, η οποία καλείται να παρέχει νοσηλεία σε δύο κλινικές των 40 ασθενών η κάθε μία.

Η “ακτινογραφία”

Αναλυτικότερα, τα προβλήματα που κατέγραψαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι τα εξής:

 

Γ.Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ελλείψεις προσωπικού που φθάνουν έως και το 40% των οργανικών θέσεων και ασθενοφόρα ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης πληρωμάτων.

 

Κ.Υ. ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ

Από τις 47 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετούν (στην πραγματικότητα) 8 εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει Παιδίατρος, Οδοντίατρος. Ούτε λόγος για αντιμετώπιση της Ψυχικής Νόσου.

 

Γ.Ν.Μ ΜΟΛΑΩΝ

Υπολειτουργία των χειρουργείων ελλείψει αναισθησιολόγων (υπάρχει ένας) και ακόμη 25 κενές οργανικές θέσεις. Καθυστερήσεις στις διακομιδές.

 

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ελλείψεις προσωπικού, με 75 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 30 κενές οργανικές θέσεις παραϊατρικού. Υπολειτουργεί ο μοναδικός Μαγνητικός Τομογράφος που υπάρχει στο Νομό.

 

Γ.Ν. ΠΥΡΓΟΥ

Αδυναμία κατάρτισης μηνιαίου προγράμματος εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καρδιολογική κλινική, που είναι και η μοναδική στο Νομό, αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και αναζητούνται καρδιολόγοι με μετακινήσεις, ενώ δεν υπάρχει υπέρηχος καρδιάς. Την ίδια ώρα, ο Αξονικός Τομογράφος συνήθως είναι χαλασμένος, ενώ Μαγνητικός Τομογράφος δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους. Παράλληλα, έκλεισε η Μαιευτική κλινική στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και η μοναδική που υπάρχει πια στο Νομό, στο Νοσοκομείο Πύργου, υπολειτουργεί με 9 κενές οργανικές θέσεις στις 15 προβλεπόμενες.

 

Γ.Ν. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Υπολειτουργεία της Παθολογικής Κλινικής, αφού υπάρχουν μόνο 2 Παθολόγοι. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες, καθώς άνω του 50% είναι οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η ΜΕΘ, με 5 κλίνες, δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρό, Σκιάθο, Σκόπελο. Τουριστικές περιοχές χειμώνα – καλοκαίρι. Τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. Τα Ακτινολογικά Μηχανήματα δεν έχουν άδειες. Δεν λειτουργούν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια. Δεν υπάρχουν Παιδίατροι, Οδοντίατροι, Συντηρητές κτιρίων, Διοικητική υποστήριξη. Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές αν και είναι τουριστικές περιοχές λόγων έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. “Πεθαίνουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις. Μεταφέρονται με αγροτικά οχήματα. Αντιμέτωποι καθημερινά οι πολίτες με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Σημαντικές ελλείψεις υλικών. Συντηρούνται με δωρεές. Απλήρωτο το προσωπικό 8 μήνες στα νυκτερινά και τις αργίες” αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

 

Γ.Ν. ΛΗΜΝΟΥ

Δεν διαθέτει καθημερινά αναισθησιολόγο, ενώ η Παθολογική κλινική δεν έχει Παθολόγο. Λειτουργεί με ιδιώτες ιατρούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι στοιχίζουν 200 ευρώ την ημέρα, έκαστος. 30% κενές οργανικές θέσεις και ελλείψεις υλικών.

 

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς, ΤΕ Μαιών, ΥΕ Βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό και Νοσηλευτικό. Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ της περιοχής λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Κινδυνεύουν άνθρωποι από τις καθυστερήσεις στις διακομιδές.

 

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ

40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ακάλυπτες οργανικές θέσεις ιατρών, που φθάνουν στο 60% στην Παθολογική και στο 40% στην Ορθοπεδική.

 

Γ.Ν. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Κ.Υ. Ν. ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Απλήρωτα νυκτερινά και αργίες 8 μήνες στο προσωπικό.

 

Κ.Υ. Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ελλείψεις υλικών. Απλήρωτα νυκτερινά και αργίες 8 μήνες στο προσωπικό.

 

Κ.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Ν. ΕΒΡΟΥ

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Καθημερινά προσέρχονται 300 ασθενείς. Απλήρωτα νυκτερινά και οι αργίες στο προσωπικό από το Δεκέμβριο του 2015. Ανύπαρκτα υλικά. Τα καθαριστικά υλικά αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Χαλασμένο το Ακτινολογικό μηχάνημα με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ειδικά τώρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους απαιτείται υποχρεωτικά ακτινογραφία θώρακος.

 

Κ.Υ. ΣΑΠΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ & ΙΑΣΜΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Απλήρωτα τα νυκτερινά και οι αργίες στο προσωπικό από Δεκέμβριο 2015. Προμήθεια υλικών από χορηγίες.

 

Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Δεν λειτουργούν τα ιατρικά μηχανήματα. Ελάχιστο προσωπικό σε περιοχή με τουρισμό. Προμήθεια υλικών από δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών. Απλήρωτα τα νυκτερινά και οι αργίες από Σεπτέμβριο 2015.

 

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ

40% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Λειτουργεί Μονάδα Χημειοθεραπείας χωρίς Ογκολόγο ιατρό. Ψυχιατρική κλινική με ένα Ψυχίατρο.

 

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. 7 μήνες απλήρωτο το προσωπικό σε νυκτερινά και αργίες.

 

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ

Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Μετακινήσεις προσωπικού. Σημαντικές ελλείψεις υλικών λόγω υποχρηματοδότησης.

 

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις, απλήρωτα τα νυκτερινά και αργίες που οφείλονται στο προσωπικό από τον Δεκέμβριο του 2015. Στα 4 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Παιδίατρος. Στα 5 Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Στο Κ.Υ. Φαρσάλων δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο.

 

Παράλληλα, καταγράφονται ελλείψεις υλικών και αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να μη γίνονται ή να γίνονται με δυσκολία εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ δεν υπάρχει ούτε κάλυψη σε 24ωρη βάση για τις διακομιδές των ασθενών λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.