Αποκλειστικές νοσοκόμες με πλαστά πτυχία, ψεύτικες άδειες. Θα μπει ένα τέλος σε αυτά με τις νέες διατάξεις;

26-12-2016

Γνωστό πρόβλημα στον χώρο της Υγείας  εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί η δραστηριότητα παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων.  Αξιοσημείωτο είναι δε ότι πάρα πολλές φορές οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης έχουν συντάξει  πορίσματα για τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία. Έπειτα από πολλές συζητήσεις για το συγκεκριμένα θέμα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προωθήσει διατάξεις που προβλέπουν ειδικά μητρώα καταγραφής για τις αποκλειστικές νοσοκόμες και την απασχόλησή τους. Συγκεκριμένα  προβλέπεται η δημιουργία και τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε ΥΠΕ και η υποχρεωτική εγγραφή σε αυτό κάθε αποκλειστικές νοσοκόμας, ως βασική προϋπόθεση για την απασχόληση σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική .

Βέβαια το συγκεκριμένο εγχείρημα προϋποθέτει τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος σε επίπεδο ΥΠΕ για την καταγραφή και των έλεγχο των προσόντων  όλων ενδιαφερομένων που θέλουν να εργαστούν ως αποκλειστικές νοσοκόμες.  Συνεπώς μέσω αυτής της διαδικασίας , θα ελέγχονται εάν τηρούν τις βασικές νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος , προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα παράνομης και παράτυπης απασχόλησης προσώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις άσκησης της εν λόγω υπηρεσίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή την περασμένη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και καθορίζει ξεκάθαρα για πρώτη φορά τον ρόλο  των αποκλειστικών νοσοκόμων, την ατομική και αποκλειστική τους ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών στους νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς και τον τρόπο κάλυψης της δαπάνης για την  απασχόλησή τους αποκλειστικά από τον ασθενή ή από τους οικείους του ή από το Ταμείο του. Αναμένεται να ακολουθήσει και σχετική υπουργική απόφαση.

O πρόεδρος της πανελλαδικής   ένωσης νοσοκόμων – νοσηλευτριών αποκλειστικής απασχόλησης κύριος Αθανάσιος Βασιλάκης δήλωσε στο «healthview» για το νέο νομοσχέδιο: « Το νέο νομοσχέδιο θεωρούμε ότι κινείται στο σωστό δρόμο. Έως τώρα υπήρχαν οι πίνακες που αναρτιούνταν στα νοσοκομεία αλλά δεν ελέγχονταν σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχουν  και εγγεγραμμένοι, οι οποίοι δεν τηρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο οι πίνακες θα ελέγχονται από την νομαρχία. Πλέον την ευθύνη θα την έχει η νομαρχία και όχι το ΙΚΑ. Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια. Στο παρελθόν η ένωσή μας είχε διαπιστώσει περιστατικά εργαζομένων που φαινομενικά τηρούσαν τα απαραίτητα έγγραφα αλλά στην πραγματικότητα κατείχαν πλαστά πτυχία και άδειες. Το καταγγείλαμε και αυτές τις μέρες το ΙΚΑ έχει βγάλει μία εγκύκλιο βάση της οποίας καλούνται οι νοσηλευτές αποκλειστικής απασχόλησης να προσέλθουν για την επανεξέταση των πτυχίων τους».

 Από την πλευρά τους τώρα τα οργανωμένα γραφεία παροχής υπηρεσιών  αποκλειστικών νοσοκόμων εκφράζουν την δική τους άποψη για το νέο νομοσχέδιο.  Η κυρία Μπέστα Ειρήνη, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της εταιρείας «Best Care» ,παροχής υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων δήλωσε σχετικά στο «Healthview» : Aντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Πολύ συχνά πρόκειται για άτομα χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση ή ελεγμένο βιβλιάριο Υγείας με αποτέλεσμα να προκαλούν «ζημιά» στο χώρο και στην Υγεία των ασθενών. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, το εν λόγω νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι καλό όσον αφορά την καταγραφή των εργαζομένων και την επιβολή νόμιμων προϋποθέσεων εργασίας . Όμως όσον  αφορά τα νόμιμα γραφεία υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων  η δημιουργία καταστάσεων στο κάθε νοσοκομείο με τα ονόματα των αποκλειστικών νοσηλευτριών που εργάζονται σε αυτό δημιουργεί μία δυσλειτουργία καθώς ο κάθε διοικητής δεν μπορεί, δεν έχει τον χρόνο και δεν είναι στην αρμοδιότητα του να αποφασίζει ποια αποκλειστική νοσηλεύτρια θα πρέπει να αναλάβει τον κάθε ασθενή. Υπάρχουν εξειδικευμένες νοσηλεύτριες πχ. για κατάγματα, κατακλύσεις κ.α  που μόνο ένα οργανωμένο γραφείο μπορεί να ξέρει ποια νοσηλεύτρια αρμόζει σε κάθε ιατρικό πρόβλημα».