Απώλεια πατέντας αντικαρκινικού φαρμάκου της Novartis στην Ινδία

26-12-2016

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για την αναγνώριση της πατέντας του αντικαρκινικού φαρμάκου glivec προκαλώντας ικανοποίηση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις αφού με την απόφαση αυτή γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση εκατομμυρίων ασθενών σε φθηνότερα γενόσημα φάρμακα από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας η τροποποιημένη εκδοχή του «νέου» Glivec δε διαφέρει από το αρχικό φάρμακο τόσο ώστε να αναγνωρισθεί στην εταιρεία η πατέντα. To Glivec, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου κοστίζει περίπου 2.600 δολάρια το μήνα, ενώ το αντίστοιχο γενόσημο ινδικό φάρμακο κοστίζει μόνο 175 δολάρια μεταδίδει το BBC.

Η απόφαση αυτή θεωρείται τροχοπέδη στην ταχτική των εταιρειών να διεκδικούν πατέντα για κάθε ανανεωμένο-αναβαθμισμένο από το παλαιότερο φάρμακο, που βγάζουν στην αγορά.

Ο Αναντ Γκρόβερ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ινδική ακτιβιστική οργάνωση για τους καρκινοπαθείς, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση μετά τη δικαστική απόφαση και δήλωσε μετά τη δίκη:

«Αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια να δίδονται στους φτωχούς φάρμακα σε τιμές προσιτές», υπογράμμισε όταν ρωτήθηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Νέο Δελχί.

Από την άλλη η ελβετική φαρμακοβιομηχανία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι αποθαρρύνεται η έρευνα και η καινοτομία που είναι σημαντική για την προαγωγή της επιστήμης και είναι προς όφελος των ασθενών.

Να σημειωθεί, ότι αν αναγνωρισθεί σε μια εταιρεία η πατέντα για ένα φάρμακο μόνο όταν περάσουν 20 χρόνια, έχει το δικαίωμα μια άλλη εταιρεία να φτιάξει μια φθηνότερη εκδοχή του που θα μπορεί να τη διαθέσει στην αγορά.