Απραξία λόγου: Τι κάνει και πως επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών

παιδιά
28-02-2019

Μέτρητες έρευνες έχουν διεξαχθεί για την ανάπτυξη των παιδιών και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανικανών επιστημόνων δείχνει πως η ανάπτυξη των παιδιών επηρεάζεται και από αυτό που αποκαλούν απραξία λόγου ή αλλιώς δυσπραξία. Μια κατάσταση κατά την οποία το παιδί δεν μπορεί να πει αυτό που θέλει γιατί ο εγκέφαλος δεν δίνει τις σωστές εντολές στην άρθρωση.

Ερευνητές από το Murdoch Children’s Research Institute του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία λένε πως 1 στα 1000 παιδιά έχει απραξία, αλλά η υποτιθέμενη προέλευση αυτής της εξουθενωτικής διαταραχής ομιλίας έχει μέχρι στιγμής παραμείνει αόριστη.
Που οφείλεται αυτό; Η επικεφαλής της ομάδας Angela Morgan και οι συνεργάτες της εντόπισαν ανωμαλίες σε μια βασική οδό του εγκεφάλου που συνδέεται με την ομιλία.

Η Morgan επεσήμανε, ότι αν καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα τα πως και γιατί της πάθησης μπορεί αυτό να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες και τους παθολόγους να εξετάσουν την ανάπτυξη πιο στοχευμένων θεραπειών για τα παιδιά με πρόβλημα ομιλίας.

Η έκθεση με τίτλο «Dorsal language stream anomalies in an inherited speech disorder» δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Brain».

Η Morgan δήλωσε ότι τα παιδιά με απόφραξη της ομιλίας αδυνατούν να μάθουν να μιλούν καθαρά και να συνδυάζουν τους ήχους σωστά, επηρεάζοντας το χρόνο και την αλληλουχία των λέξεων τους. Οι άνθρωποι αγωνίζονται να καταλάβουν τι λένε και αυτό έχει σημαντικές αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ικανότητά τους να διαμορφώνουν κοινωνικές σχέσεις, αυτοεκτίμηση, ακαδημαϊκά επιτεύγματα και ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με την Prof. Morgan η ερευνητική ομάδα εντόπισε παρατυπίες σε ένα κεντρικό μονοπάτι του εγκεφάλου στους πάσχοντες από απραξία λόγου. Οι κανονικές σαρώσεις MRI δεν διαπίστωσαν ανωμαλίες, γι αυτό χρησιμοποίησαν μια πολύ εξελιγμένη σάρωση, που επιτρέπει την ανάλυση της οπισθοφαγίας του εγκεφάλου, η οποία μετρά την ακεραιότητα των εγκεφαλικών οδών.

Όπως είπε, εξέτασαν τους εγκεφάλους των επτά μελών μιας οικογένειας με απραξία και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν βασικές διαφορές σε ένα βασικό σημείο του εγκεφάλου για την ομιλία – το ραχιαίο ρεύμα γλωσσών.

Η Δρ Morgan είπε ότι αυτή η πρόσφατα αποκαλυφθείσα διακύμανση σε εκείνη την οδό του εγκεφάλου φαίνεται να είναι κρίσιμη για το πώς οι άνθρωποι ακούνε και στη συνέχεια παράγουν ομιλία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έκζεμα: Τα παιδιά που έχουν θηλάσει κινδυνεύουν λιγότερο