Αρχίζει νέα θερμή περίοδος για την υγεία

26-12-2016

Ιδιαίτερα θερμό προδιαγράφεται το καλοκαίρι αφού στους επόμενους μήνες η χώρας μας στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να “τρέξει” πολύ για να τα καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα. Η πρόσφατη επαφή της Τρόικας μάλιστα με τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι έλεγχοι σχετικά με τα όσα θα πρέπει να γίνουν και στην αγορά φαρμάκου, δεν αφήνουν περιθώρια για ηρεμία.  

Πρώτο μεγάλο άγχος, το έλλειμμα του οργανισμού που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με τα 2/3 αυτού να επιβαρύνεται από τον τομέα της πρόνοιας. Ο βραχνάς προέρχεται και από την “τρύπα” των διαγνωστικών όπου η δαπάνη ξέφυγε λόγω κακού προϋπολογισμού. 

Να σημειωθεί δε ότι οι πάροχοι υγείας κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ για καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, ο οποίος με τη σειρά του αποδίδει ευθύνες στους επιτρόπους που δεν μπορούν να κάνουν γρήγορα την εκκαθάριση των σχετικών απαιτήσεων.

Αλλά και από το μέτωπο των νοσοκομείων δεν έρχονται καλά νέα αφού υπάρχουν μη οργανωμένα νοσοκομεία που μπερδεύουν την εικόνα των οικονομικών του οργανισμού, οπότε τα στοιχεία τίθενται υπό αμφισβήτηση. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως η Τρόικα πρόσφατα επεσήμανε την αργοπορία στο θέμα την αναδιοργάνωσης του νέου νοσοκομειακού χάρτη που απαιτεί συγχωνεύσεις και μείωση προσωπικού. Πάντως θετικό είναι το γεγονός, ότι τα ταμεία και δη το ΙΚΑ δεν καθυστερεί να αποπληρώνει τις εισφορές του στον οργανισμό όπως παλιότερα.

Όσον αφορά τον κλάδο του φαρμάκου, η τρόικα φαίνεται να “γκρινιάζει” που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί το προβλεπόμενο 35% στο μερίδιο των γενοσήμων, κάτι που μπορεί να μπει τονωθεί ως διαδικασία μετά και τις πρόσφατες τιμολογήσεις, όμως μπορεί αν προκαλέσει και πάλι δυσλειτουργία στην αγορά. Πρέπει δε να εφαρμοστεί άμεσα και η δυναμική τιμολόγηση η οποία εκτιμάται πως θα “ενεργοποιηθεί” στην ανακοστολόγηση στο τέλος του Ιουνίου. Εδώ βέβαια μένει να δούμε και τι θα γίνει με τις πατέντες.

Σχετικά με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, τελευταία άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς πέρα από τη έξοδό τους από τη διατίμηση. Το μόνο βέβαιο είναι πως αναμένεται άμεσα μερική απελευθέρωση των συμπληρωμάτων διατροφής, θα αφορά δηλαδή στα  σκευάσματα εκείνα που περιέχουν συστατικά με σημαντικά αυξημένες  ποσότητες έναντι της ημερήσιας συνιστώμενης. Κυρίως δηαλδη θα επιτρέπει τη διακίνηση από γυμναστήρια και καταστήματα υγιεινής διατροφής.