Αρεταίειο νοσοκομείο: Σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο Pampering Room στην Ελλάδα για γυναίκες με καρκίνο

16-03-2022

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημιουργία και λειτουργία του πρώτου Pampering Room στην Ελλάδα για γυναίκες με καρκίνο. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο για τη χώρα μας, έναν χώρο που δε θυμίζει νοσοκομείο αλλά περισσότερο χώρο χαλάρωσης, φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Το Pampering Room αναμένεται να ξεκινήσει να φιλοξενεί ασθενείς εντός του Απριλίου.

Τη δημιουργία του πρώτου Pampering Room στην Ελλάδα για γυναίκες με καρκίνο, ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση η προέδρος του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου και Ιατρού, Πόπη Καλαϊτζή.

«Εκτός από το σώμα, πρέπει να θεραπεύουμε και την ψυχή γι’ αυτό και έχουμε στόχο να σταθούμε δίπλα στη γυναίκα προσφέροντας ολιστική υποστήριξη μετά τη διάγνωση του καρκίνου, πριν και μετά το χειρουργείο, στη διάρκεια των θεραπειών και στη νέα τους ζωή μετά τον καρκίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Καλαϊτζή τόνισε πως «θα είναι ένα χώρος που θα ανήκει στις γυναίκες με καρκίνο. Θα μπορούν να ηρεμούν με την οικογένειά τους, μια φίλη ή με ένα βιβλίο, να κάνουν θεραπευτική άσκηση, να μιλάνε με ψυχολόγο, να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική, αργότερα να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο της ζωής τους και ειδικά τη διατροφή, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εφορείας Αρεταίειου Νοσοκομείου, Καθηγητής Χειρουργικής Νίκος Αρκαδόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο εγχείρημα αυτό, συγχαίροντας το Σύλλογο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο για τις κοινωνικές δράσεις τους.

Ο Διευθυντής Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος τόνισε από την πλευρά του πως «είναι πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την είδηση ότι έχουν μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη ώστε να τους δώσει ώθηση να παλέψουν και να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία».

Πρόσθεσε δε πως με τη δημιουργία του Pampering Room το Αρεταίειο θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος Αττικού Νοσοκομείου, Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας ΕΚΠΑ Αμάντα Ψυρρή, και εθελόντρια του Συλλόγου. Σύμφωνα με την κυρία Ψυρρή αποτελεί συχνό φαινόμενο οι ασθενείς να απευθύνονται σε αυτοαποκαλούμενους ειδικούς στη διατροφή για καρκίνο οι οποίοι εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών των ανθρώπων και τους υποβάλουν σε μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες.

Το pampering room είναι πρακτική που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία και η ευεργετική του δράση έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Κλινική Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια στο Ειδικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας Γυναικών – A’ Ψυχιατρική Κλινική EKΠA- Aιγινήτειο Νοσοκομείο, Αγγελική Παπαϊωάννου. Επεσήμανε πως «η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά εγγυάται έναν τόπο ασφαλείας και κατανόησης, ώστε να δώσει στην ασθενή τα κατάλληλα νοήματα που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα».