“Αργοναυτική Εκστρατεία” εναντίον Ανδρέα Λυκουρέντζου

26-12-2016

Σε πολεμικούς τόνους η απάντηση εκ μέρους του δικτύου φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας “Αργώ”, στην επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος από το βήμα της βουλής κατηγορώντας τους φορείς, ότι ενώ έχουν εισπράξει χρήματα από το υπουργείο αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους. Η “Αργώ” καλεί τον υπουργό να αποδείξει τα όσα λέει και σταματήσει να κατηγορεί συλλήβδην τους φορείς δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη εναντίον των ΜΚΟ. Μάλιστα οι φορείς ψυχικής υγείας έχει προγραμματίσει συγκέντωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί  καλώντας όλους τους εργαζόμενους όπως επίσης τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Σύμφωνα με το δίκτυο οι φορείς οφείλουν μισθοδοσία στους εργαζόμενους από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 διότι η επιχορήγηση του έτους ήταν η μισή από τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί, όπως παραδέχτηκε και η κ. Σκοπούλη σε αντίστοιχη ερώτηση βουλευτού στη Βουλή.  Ρωτάμε, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τον κ. Υπουργό, μπορεί να αποδείξει ότι έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα στους φορείς και δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους;

Όσον αφορά στις καταγγελίες του κου Λυκουρέντζου ότι οι φορείς δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την ιδιωτική πρωτοβουλία, οι φορείς αντιτείνουν ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ευθύνη του κοινωνικού κράτους και όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Απαντώντας επίσης στις καταγγελίες του υπουργού Υγείας ότι οι φορείς δε θέλουν διαφάνεια και έλεγχο, λένε ότι οι προυπολογισμοί και οι απολογισμοί κατατίθενται στο υπουργείο Υγείας και οι δαπάνες ελέγχονται ανά τρίμηνο, ενώ το Δίκτυο έχει κάνει προτάσεις να μπει στο σύστημα διαχείρισης ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των φορέων από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα μπορούν να φέρουν στη δικαιοσύνη τυχόν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης.