Άρση μέτρων: Νέες ανάσες ελευθερίας – Τι αλλάζει από σήμερα – Τι ισχύει για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Ασυμπτωματικοί ασθενείς
28-06-2021

Καταργείται από σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας. Επιπλέον, νέα βήματα ελευθερίας γίνονται και στην εστίαση. Πιο αναλυτικά, από σήμερα:

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ξεκινούσε από τη 01:30.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζομένοι καθώς και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self-test. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα.

Σχετικά με την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων. Το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ. Ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία. Αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά χρήση μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Αναφορικά με τη μάσκα, ισχύει η υποχρεωτική χρήσης της σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί.