Άρση των μέτρων έναντι Covid-19: Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Η απόφαση του υπουργού Υγείας

μάσκες
15-03-2023

Στην άρση των μέτρων αποφυγής της διασποράς της Covid-19 προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και τη λήψη μέτρων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη χθεσινή συνεδριάσή της εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, «παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Πλέον, και σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, δεν απαιτείται πλέον για τους ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πλην των επαγγελματιών υγείας) να έχουν αρνητικό rapid test στο οποίο υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να μπορούν να εργαστούν.

Η υποχρέωση αυτή παραμένει για το ανεμβολίαστο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποκατάστασης, όπως και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων (δύο rapid tests εβδομαδιαίως). Υποχρεωτική παραμένει πάντως η χρήση μάσκας για συνολικά το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες, καθώς και τα μέτρα που προβλέπονται με διαγνωστικούς ελέγχους στους χρήστες υπηρεσιών υγείας πριν από επεμβατικές πράξεις, ειδικές εξετάσεις και εισαγωγή για νοσηλεία.

Το σκεπτικό της Επιτροπής

Η Επιτροπή αποφάσισε την άρση των μέτρων καθώς η Covid-19 έχει εξελιχθεί σε μια πιο ήπια νόσο, λόγω της ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινότητα είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης. Ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω Covid-19 δεν ξεπερνούν τις 1.000, όταν στην κορύφωση του πρώτου πανδημικού κύματος έφτασαν τις 4.000. Οι νέες διασωληνώσεις είναι περίπου 25-30 εβδομαδιαίως, έναντι 100 στην κορύφωση του πανδημικού κύματος. Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου καταγράφηκαν 89 θάνατοι ασθενών με Covid-19 έναντι περίπου 400 την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.