Αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

χέρια ηλικιωμένου άνδρα που έχει αρθρίτιδα
12-01-2021

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των διαφόρων μορφών που έχει η αρθρίτιδα. Όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η οστεοαρθρίτιδα, καθώς συγκεκριμένα συστατικά προωθούν τις φλεγμονές κι έτσι επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή σας για να περιορίσετε τις κρίσεις και να απολαμβάνετε μια ποιοτική καθημερινότητα με περισσότερη ελευθερία κινήσεων και λιγότερους πόνους.

Οι τροφές που δεν βοηθούν την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Γαλακτοκομικά

Οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις έξαρση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν δυσανεξία σε αυτές. O οργανισμός τους αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες του γάλακτος ως βλαβερές και παράγει αντισώματα για να τις αντιμετωπίσει. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης του ανοσοποιητικού είναι η φλεγμονή και ο πόνος. Παραδόξως, μελέτη του 2015 στην οποία συμμετείχαν γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα έδειξε ότι το γάλα βελτιώνει τον πόνο στα γόνατα ενώ το τυρί τον επιδεινώνει.

Τηγανητά & έτοιμα γεύματα προκαλούν αρθρίτιδα

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Mount Sinai έχει δείξει ότι περιορίζοντας τα τηγανητά και τα πρόχειρα φαγητά είναι δυνατό να μειωθούν οι δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Τα τηγανητά περιέχουν σημαντικές ποσότητες βλαβερών κορεσμένων λιπαρών. Αυτά εντείνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Κι έτσι καλό είναι να αποφεύγονται. Αντί για τα κορεσμένα προτείνονται τα ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς.

Λευκοί υδατάνθρακες

Το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί, τα κρακεράκια και άλλα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν λευκούς (επεξεργασμένους) υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό. Η διάσπασή τους συνοδεύεται από τη μαζική απελευθέρωση σακχάρων. Αυτά προωθούν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αντί για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ζάχαρη και γλυκά χειροτερεύουν την αρθρίτιδα

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, όπως η λευκή ζάχαρη που προσθέτουμε στον καφέ και αυτά που βρίσκονται στα γλυκά και τα ζαχαρωτά, οδηγούν στην απελευθέρωση βλαβερών πρωτεϊνών. Αυτές ονομάζονται κυτοκίνες ή κυτταροκίνες κι εντείνουν τον πόνο της αρθρίτιδας. Μελέτη στην επιθεώρηση Rheumatology έδειξε ότι τα άτομα με αρθρίτιδα παρουσιάζουν επιδείνωση του πόνου στις αρθρώσεις τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και γλυκών.

Κόκκινο κρέας 

Το κόκκινο κρέας είναι πλουσιότερο σε λιπαρά και θερμίδες από το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι). Κι όταν μεταβολίζεται απελευθερώνει χημικές ουσίες που προωθούν τις φλεγμονές στο σώμα. Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση που προκύπτει για τον οργανισμό όταν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα ή τηγανίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι συγκεκριμένες μέθοδοι μαγειρέματος οδηγούν στον σχηματισμό χημικών ουσιών (τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης – AGEs) που εμπλέκονται στην εκδήλωση της φλεγμονής.

Αλκοόλ επιδεινώνει την αρθρίτιδα

Η δράση του αλκοόλ είναι επιβαρυντική κυρίως για το συκώτι, όμως σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει και τις αρθρώσεις. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχει δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από ένα ποτό για τις γυναίκες και πάνω από δύο για τους άντρες) αυξάνει τις κυτοκίνες στο σώμα, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, επιδεινώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αρθρίτιδα: Ο χυμός που καταπραϋνει τους πόνους