Άρθρο του Χριστόφορου Τζερμιά δερματολόγου-αφροδισιολόγου: Γιατί κάποιοι έχουν ακμή και κάποιοι άλλοι όχι

26-12-2016

Μετρημένες μέρες μοιάζει να έχει το μεγαλύτερο δερματολογικό βάσανο της εφηβείας, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν γιατί ορισμένοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ακμής από άλλους. Ερευνητές από το τμήμα Μοριακής και Ιατρικής Φαρμοκολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα και οφείλονται για τα εξανθήματα της ακμής.

Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια αυτά περιέχουν «κακά» στελέχη που ευθύνονται για τις βλατίδες, αλλά και «καλά» που αντιθέτως προστατεύουν το δέρμα. Η εκδήλωση της νόσου ή όχι φαίνεται ότι εξαρτάται από την επικράτηση των μεν ή των δε. Οι επιστήμονες μάλιστα έφτασαν να παρομοιάσουν την κατάσταση αυτή με την ανισορροπία ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» βακτήρια του εντέρου, που οφείλεται για τις πεπτικές διαταραχές.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ωστόσο γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερα βακτήρια από τον έναν τύπο και λιγότερα από τον άλλον. Φαίνεται πάντως ότι άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα ή η ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθορίζουν ποια βακτήρια θα αναπτυχθούν περισσότερο στο δέρμα. Η νέα ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων της νόσου.

«Ανακαλύψαμε ότι δεν προκαλούν εξανθήματα όλα τα βακτήρια της ακμής. Υπάρχουν στελέχη που βοηθάνε το δέρμα να μένει υγιές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χουίνγκ Λι. «Τώρα, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματά μας για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες που θα σταματάνε τις βλατίδες πριν αναπτυχθούν και θα επιτρέπουν στους δερματολόγους να προσαρμόζουν την αγωγή στο ατομικό κοκτέιλ δερματικών βακτηριδίων του κάθε ασθενούς».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες επικέντρωσαν τις μελέτες τους πάνω στο μικροσκοπικό μικρόβιο «προπιονοβακτηρίδιο», το οποίο αποικεί στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και μόλις επιτεθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί τις φλεγμονές και τις πυώδεις βλάβες που σχετίζονται με την ακμή. Αφού πήραν δείγματα του βακτηριδίου από υγιή και ακνεϊκά δέρματα, ανέλυσαν το DNA του στο εργαστήριο και κατάφεραν να απομονώσουν πάνω από 1.000 διαφορετικά στελέχη. «Παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον ότι τα βακτηριακά στελέχη έδειχναν πολύ διαφορετικά όταν είχαν ληφθεί από άρρωστο δέρμα σε σχέση με το υγιές», δήλωσε ο δερματολόγος Δρ. Νόα Κραφτ, που συμμετείχε στη συγγραφή της σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση “Journal of Investigative Dermatology”. «Δύο συγκεκριμένα στελέχη του προπιονοβακτηριδίου παρατηρήθηκαν στο 20% των ασθενών με ακμή, αλλά σπάνια στα άτομα με καθαρό δέρμα».

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθε όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τρίτο στέλεχος του βακτηριδίου, το οποίο ήταν κοινό στα υγιή δέρματα, αλλά σπάνιο στα ακνεϊκά. «Πιστεύουμε ότι το στέλεχος αυτό περιέχει έναν φυσικό μηχανισμό άμυνας που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τους εισβολείς και να τους εξουδετερώνει πριν μολύνουν το βακτηριακό κύτταρο», δήλωσε ο Δρ. Λι. «Το στέλεχος αυτό μοιάζει να προστατεύει το δέρμα, όπως τα ζωντανά βακτήρια του γιαουρτιού προστατεύουν το έντερο από τα βλαβερά μικρόβια. Το επόμενο βήμα μας είναι να ερευνήσουμε αν μία αλοιφή με προβιοτικά θα μπορούσε να μπλοκάρει την εισβολή των «κακών» βακτηριδίων στο δέρμα, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση των εξανθημάτων».
Επιπλέον, οι επιστήμονες θα ερευνήσουν νέα φάρμακα που θα είναι σε θέση να σκοτώνουν τα «κακά» στελέχη του προπιονοβακτηριδίου, χωρίς να επηρεάζουν τα «καλά». Θα μελετήσουν ακόμα το ενδεχόμενο χρήσης ιών για την εξουδετέρωση των βακτηριδίων που σχετίζονται με την ακμή, ενώ θα επιδιώξουν να αναπτύξουν ένα απλό δερματικό τεστ που θα αποκαλύπτει αν ένας άνθρωπος θα εκδηλώσει επιθετική μορφή ακμής στο μέλλον.

 

Συντάκτης, Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος