Άρθρο του Δημήτρη Πατσάκη για την ανυπαρξία ελέγχων των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων

26-12-2016

Η τυχαία αποκάλυψη της πλαστότητας σχέσης γονέα-παιδιού της μικρής Μαρίας, σαφώς και δεν πρέπει να «στοχοποιήσει» το σύνολο των Ρομά της χώρας. Από την άλλη, η κατά συνήθεια εξαπάτηση των κρατικών υπηρεσιών που διανέμουν τα διάφορα επιδόματα τέκνων πρέπει να κολασθεί αυστηρά και παραδειγματικά.

Η μονο-μανιακή σχεδόν ενασχόληση του συντάκτη του παρόντος με τα φαινόμενα της εγχώριας ανυπαρξίας ελέγχων-διασταυρώσεων των παροχών και των εκάστοτε δικαιούχων, έχει καταγραφεί σε αρκετά σημειώματα, πολλά από τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σε ανασκόπηση των στατιστικών του Υπ.Οικ, είχε προξενηθεί η απορία περί του δηλούμενου εισοδήματος εκατοντάδων πολύτεκνων φορολογουμένων. Σε σχετική έρευνα είχε αναφερθεί το φαινόμενο της δήλωσης πολλών γόνων ανηλίκων γονέων ως φυσικά τέκνα της «γιαγιάς» τους, η οποία και εισέπραττε τα κατά νόμο δικαιούμενα ποσά. Σε μελλοντικό χρόνο, η ενηλικίωση του πραγματικού γονέα, συνιστούσε την απαιτούμενη ικανότητα δικαιοπραξίας για την είσπραξη από τον τελευταίο των ίδιων παροχών. Φυσικά, ουδείς μπορούσε να διασταυρώσει την τύχη των τέκνων σε παρελθόντα χρόνο, εφόσον δεν υπήρχαν στοιχεία. Το ενδεχόμενο τα ίδια παιδιά να ελάμβαναν επιδόματα εις διπλούν, δεν απασχόλησε ποτέ κανένα «δημοκρατικό» παράγοντα.

Συζητώντας με αρμόδιο πρόσωπο για το «περίεργο» του πράγματος, δηλαδή πως οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 1.000 Ευρώ ετησίως ήταν σε θέση να συντηρούν τόσα προστατευόμενα μέλη, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «μα δεν ήταν απαραίτητο το Α.Μ.Κ.Α. στις δηλώσεις, από τούδε και στο εξής θα είναι απαιτητό, αρχής γενομένης από τις φορολογικές δηλώσεις» (όπερ και έγινε, όντως).

Δεν είναι πολύς καιρός που το «σύστημα» απεκαλύφθη από σχετικές δηλώσεις του Δ/τού του Ο.Γ.Α, ο οποίος ευθαρσώς είπε πως «δήλωναν και τα παιδιά του γείτονα».

Ήδη, το όλο ζήτημα τείνει να διευθετηθεί, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την είσπραξη των επιδομάτων τέκνων, μέσω του Διαδικτύου, όπου και παρατηρείται σχετική «αδιαφορία», προφανώς λόγω «μείωσης» των πραγματικά πολυτέκνων και εχόντων ανάγκη στήριξης της οικογένειάς τους.

Μετά από όλα αυτά, έχετε την απαίτηση να μας λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι δανειστές μας; Εδώ κοτζάμ «συνδικαλισταράδες» συλλαμβάνονται με «την γίδα στην πλάτη», εισπράττοντας προνοιακά επιδόματα Α.Μ.Ε.Α. για τις υγιέστατες θυγατέρες τους και ακόμη να μάθουμε για την τύχη τους και έχετε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών;

Η διαχείριση του Δημοσίου , δηλαδή του «δικού μας» χρήματος, δεν είναι δυνατή από τα κλιματιζόμενα γραφεία με ωράριο 8-2. Τα περί «μείωσης αποδοχών» και «στοχοποίησης» προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν. Εκατοντάδες χιλιάδες «άλλων» εργάζονται ευσυνείδητα, δημιουργικά και παραγωγικότητα, με πολύ μικρότερες, ασταθείς αποδοχές και υπό καθεστώς πλήρους αν-ασφάλειας, θλιβόμενοι παρακολουθώντας το «αλλαλούμ» που επιμένει να αποκαλείται «Κράτος».