Άρθρο του κου Ιάκωβου Θεοδοσίου: “Η δίαιτα της σοκολάτας ή δίαιτα των θεών”

26-12-2016

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορεί να αποφεύγετε πιθανόν τη σοκολάτα ως το μεγάλο κακό. Σωστά;

ΛΑΘΟΣ!

Υπάρχει ένα εντυπωσιακός αριθμός ιατρικών και επιστημονικών μελετών και ερευνών που υποστηρίζουν την άποψη ότι η σοκολάτας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Δέν είναι φυσικά η σοκολάτα γάλακτος σε πλάκες όπως την γνωρίζουμε ευρέως στα ράφια των καταστημάτων διατροφής αλλά ο καθαρός καρπός Cocoa.

Όπου γυρίζετε σήμερα, θα βλέπετε και θα ακούτε καλά νέα σχετικά με τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία μας.

Προέρχεται από τους σπόρους του τροπικού δέντρου Theobroma cacao και καλλιεργείται τουλάχιστον από το 1100 π.Χ. στο Μεξικό, την Κεντρική και την Νότια Αμερική.

Το δέντρο Theobroma cacao πήρε το όνομα του από το σύνθετο ‘’ΘΕΩΝ ΒΡΟΣΗ’’ δηλαδή τροφή των θεών. 

Είχε τόσο μεγάλη αξία που το χρησιμοποιούσαν και για τις συναλλαγές τους.

Στο επιστημονικό περιοδικό molecular nutrition and food research αναφερόμενο ως:

“From Mesoamerican Codices and European Treatises scholars have determined that for hundreds of years the beverage called chocolate was administered to the sick and prescribed homeopathically to prevent illness… Indeed, there is a significant amount of literature to suggest that chocolate was used for wellness and to treat illness.”
(Volume 52, Issue 10, pages 1215–1227, October 2008)

υποστηρίζει ότι εδώ και εκατοντάδες χρόνια το ποτό που ονομάζεται σοκολάτα χορηγείται στους ασθενείς και συνταγογραφείται ομοιοπαθητικά για την πρόληψη ασθενειών.

Από το 16ο αιώνα που οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν το κακάο από τους Ισπανούς εξερευνητές, η ιατρική του χρήση έγινε περισσότερο κατανοητή.

Από την περίοδο εκείνη εώς και τον 20ο αιώνα ήτανε περισσότερο δημοφιλής σαν φάρμακο παρά σαν γλυκό.

Η σύγχρονη επιστήμη ανέπτυξε τα εργαλεία για να αναλύσει τα χημικά συστατικά του κακάο και της σοκολάτας και με πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει «αποδείξει» αυτό που οι άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και αιώνες, ότι το κακάο είναι ένα υπερτρόφιμο “superfood που μπορεί να έχει απίστευτα θετικές επιδράσεις στη βελτιστοποίηση της σωματικής υγείας και ευεξίας.

Ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι ο καρπός του κακάο περιέχει Φαινόλες, μια υποκατηγορία ουσιών που βρίσκονται στα φυτά και ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους βελτιώνουν την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνουν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.

Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η σοκολάτα μειώνει την φλεγμονή, η οποία προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις γιατί μειώνουν την (CRP) C- αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Η υψηλή ποσότητα μαγνησίου που βρίσκεται επίσης στους κόκκους του κακάο, το κατατάσσει ως ‘καλό’ για την καρδιά. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης. Φαίνεται απίθανο, αλλά το κακάο μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης του οργανισμού και μπορεί να βελτιώσει τους αριθμούς του σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον διαβήτη τύπου 2.

Η σοκολάτα συχνά αναφέρεται ως ‘χαρούμενη’ θεραπεία. Ο σπόρος του κακάο περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (PEA), ένα αντικαταθλιπτικό που διεγείρει την αδρεναλίνη του σώματος και τα επίπεδα ντοπαμίνης αποδίδοντας ευτυχή συναισθήματα και διάθεση.

 ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ

Το κακάο είναι πλούσιο σε αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες που μπλοκάρουν αποτελεσματικά την απορρόφηση του λίπους και σας κάνει να αισθάνεστε πλήρης.

Το πεπτικό ενζύμου του κακάο (που ονομάζεται αναστολέας μονοαμινοξειδάσης ενζύμου ή αναστολέας ΜΑΟ για συντομία) διεγείρει την παραγωγή της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ελέγχουν το κέντρο της πεινας και του κορεσμού. Αυτό προσθέτει στο αίσθημα πληρότητας και μειώνει την ποσότητα των τροφίμων που τρώτε.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Τα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές. Συχνά ακόμα και όταν δεν πεινάμε οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση τροφής προκειμένου να ξεπεράσουμε αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη , θυμό ή ακόμα και πλήξη.

Το κακάο είναι πλούσιο σε φαινυλαιθυλαμίνη (PEA) και νευροδιαβιβαστές όπως η τρυπτοφάνη, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ανανδαμίδη, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος ενώ ταυτόχρονα ελέγχονται και τα κέντρα της πείνας και του κορεσμού.

Το κακάο βοηθάει στο να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και την πείνα αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού.

Όχι μόνο μας κάνει πιο ευτυχισμένους αλλά μας βοηθάει και στο να χάσουμε βάρος.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πολλά από τα φυσικά χημικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο και η θεοβρωμίνη, βρίσκονται στο μη επεξεργασμένο κακάο και είναι πηγή αύξησης της ενέργειας μας.

Οι θρεπτικές ουσίες του κακάο βοηθάνε τον οργανισμό να ανακάμψει από την άσκηση, έτσι ώστε να μπορούμε να τηρήσουμε το πρόγραμμα γυμναστικής.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ

Έρευνες δείχνουν ότι το κακάο βοηθάεi στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη που σημαίνει σωστή χρήση του σάκχαρο στο αίμα, άρα μη μετατροπή του σε λίπος.


ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΥ

Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν σε προγράμματα απώλειας βάρους είναι επειδή στερούνται τροφές που αγαπούν περισσότερο.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το κακάο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε – και να δείτε – καλύτερα, την επίτευξη του ιδανικού σας βάρους.

 

Ιάκωβος Θεοδοσίου MD. DipU, Ιατρός – Διαιτολόγος

Διευ/ντής Τμήματος Μεταβολισμού & Διατροφής DOCTORS’ HOSPITAL

Διευθ. DIETA PLASMA (www.dietaplasma.gr)