Άρθρο του κου Μανώλη Αγγελάκα: “Η επόμενη ημέρα στην αγορά φαρμάκου”

26-12-2016

Με την βάσιμη ελπίδα μιας νέας Κυβέρνησης μετά την 6η Μάιου, μια μεγάλη περιοχή που η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα κληθεί να ασχοληθεί με ρεαλισμό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να μην πω τη λέξη όραμα που μπορεί να παρεξηγηθεί, είναι τα θέματα του φαρμάκου. Στην προηγούμενη διετία με άξονα τη φαρμακευτική δαπάνη γίνανε πολλά, άλλα από τα οποία ήταν στη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν λανθασμένα.

Δεν με ενδιαφέρει να μεμψιμοιρώ, όμως για να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα» πρέπει πρώτα να τα εντοπίσουμε και μετά να τα διορθώσουμε! Ξεκινώντας λοιπόν από το μνημόνιο, επισημαίνω ότι πέρα από τεχνικά λάθη, παραλείψεις και σημεία τα οποία ήταν εντελώς λάθος από την αρχή, απουσίαζε «εκκωφαντικά» η προοπτική της ανάπτυξης. Και σε περιόδους κρίσης αυτό θα έπρεπε να είναι το μέγιστο στοίχημά μας.

Με αυτή τη λογική θα πρέπει να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα με την παραδοχή πως κάθε οριζόντιο μέτρο περικοπής  πέρα του ότι είναι απάνθρωπο και άδικο είναι επιπλέον και αντιαναπτυξιακό. Η ανάπτυξη στη χώρα μας έχει σχέση πρωτίστως με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία παράγει εξαιρετικής ποιότητας γενόσημα φάρμακα και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το ελληνικό επώνυμο γενόσημο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείσουμε τα εργοστάσια που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας , γιατί όπου κλείνει μια μονάδα πολύ δύσκολα μπορεί να ανοίξει άλλη!

Προφανώς η στήριξη αυτή δεν μπορεί να γίνει άκριτα και πρώτος στόχος είναι να νοικοκυρέψουμε την γενικότερη κατάσταση, καθώς θεωρούμε ότι ακόμη και σήμερα, γίνονται σπατάλες σε πολλούς τομείς που έχουν σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη και αυτό αφορά όλους όσοι συμμετέχουν στην εισαγωγή, την παραγωγή, τις εγκρίσεις, τις συνταγές, τις προμήθειες κλπ

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική της αύξησης της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων είναι σωστή διότι έτσι επιτυγχάνεται οικονομία. Από την άλλη η συνταγογράφηση με βάση τη δραστικής ουσία είναι παντελώς αντιαναπτυξιακό μέτρο διότι με τον τρόπο αυτό σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών διαγωνισμών πλήττεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές βιομηχανίες γενοσήμων που παράγουν τα φάρμακά τους στην Άπω Ανατολή.

Και δεν υπεισέρχομαι σε θέματα που έχουν σχέση με τη θεραπευτική διαδικασία και την ευθύνη που πρέπει να έχει ο γιατρός, γιατί είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, ούτε σε  πιθανά θέματα Δημόσιας Υγείας γιατί θέλω να πιστεύω στην αρτιότητα των ελέγχων και από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και από τον ΕΟΦ, αν και ο ΕΟΦ, αρκείται κυρίως σε ελέγχους «πιστοποιητικών». Εδώ λοιπόν ανοίγει και ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο!  Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου και η λειτουργία του! Σήμερα, είναι τεράστιες οι ανάγκες για ελέγχους και την ανάληψη εκτεταμένων  αρμοδιοτήτων στον τομέα του, κι αυτό θα γίνει μόνο με ανάπτυξη στα πρότυπα των αντίστοιχων Οργανισμών προηγμένων κρατών. Ο ΕΟΦ πρέπει όμως πρώτα να λύσει το θέμα της στελέχωσής του. Και τελικώς αν δεν υπάρχει δυνατότητα για προσλήψεις, τότε κάποιες υπηρεσίες μπορεί  να τις κάνει outsourcing. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ μπορεί να είναι κερδοφόρος και να εισφέρει χρήματα στην πατρίδα μας. Μια σειρά δραστηριοτήτων όπως οι εγκρίσεις των φαρμάκων, η καθαρογραφή των αδειών, η διεξαγωγή κλινικών μελετών, οι εγκρίσεις για τη διεξαγωγή αυτών των μελετών, είτε καθυστερούν είτε δε γίνονται λόγω έλλειψης κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα.  Μόνο για τις κλινικές μελέτες – που και επιστημονικά μας τοποθετούν στον παγκόσμιο χάρτη – θα μπορούσαν να εισπράττονται  3 εκατ. ευρώ, αν διεξάγονται 300 το χρόνο – ένας αριθμός απόλυτα ρεαλιστικός – αφού υπάρχει παράβολο των 10.000 ευρώ για την κάθε μία. Αυτή η προοπτική συνιστά από μόνη της μια ακόμη αναπτυξιακή διάσταση που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Με οδηγό την ανάπτυξη λοιπόν να ευχηθούμε η επόμενη ημέρα να μας βρει πρώτα από όλα νηφάλιους και έτοιμους να δώσουμε έναν αγώνα που θα έχει αποτέλεσμα!

 

Μανώλης Αγγελάκας

Υποψήφιος  Βουλευτής Α Αθήνας

Αναπλ Τομεάρχης Υγείας ΝΔ

Πρώην Ευρωβουλευτής