«Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας: Στην τελική ευθεία η επιστράτευση – Περιορισμός στα τακτικά χειρουργεία  

Θεσσαλονίκη
10-11-2021

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών και διασωληνώσεων, έχει θέσει σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού τις αρχές. Έτσι, τις επόμενες ώρες αναμένεται να σταλούν τα έγγραφα προς τους ιδιώτες γιατρούς με τα οποία θα καλούνται να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις περιοχές που «βουλιάζουν» στα κρούσματα. Ιδίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας όπου το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η ανάγκη ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ μέσω επικουρικών ιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ιδιώτες ιατροί θα έχουν προθεσμία λίγων ημερών για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Εάν το χρονικό διάστημα παρέλθει χώρις ικανοποιητική συμμετοχή, τότε θα ενεργοποιηθεί το επόμενο βήμα του σχεδίου. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην επίταξη. Η διαδικασία αφορά συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες και οι γιατροί καλούνται να καλύψουν ανάγκες σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία ενίσχυσης των εφημεριών από γιατρούς. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αφορά τόσο τους ιδιώτες γιατρούς όσο και του δημοσίου. Μπορούν να εργαστούν στις εφημερίες με αμοιβή 250 ευρώ για κάθε εφημερία.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και περιορισμό των τακτικών χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Εντός της ημέρας μάλιστα αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι παραμένει και η μετατροπή του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη σε αποκλειστικά covid. Απόφαση όμως που προϋποθέτει την ενίσχυσή του με περίπου 15 γιατρούς, παθολόγους ή πνευμονολόγους, ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να υποδεχθεί ασθενείς με covid-19.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 3.600, από τους οποίους οι 2.720 ήταν σε απλές κλίνες. Περισσότεροι από 1.400 ασθενείς είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 550 στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.