«Ασφυξία» στο ΕΣΥ: δοκιμάζονται οι εντατικές στην Αττική, σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κλινών

02-03-2021

Υπό ασφυκτικό κλοιό κορονοϊού βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα νοσοκομεία της Αττικής να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Οι συσκέψεις των αρμόδιων φορεών είναι συνεχείς και αφορούν στο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κλινών στο ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει αύξηση του αριθμού των εντατικών που δεσμεύονται για τους Covid ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, χθες το μεσημέρι, οι κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν περίπου 300. Σε αυτές, θα προστεθούν νέες κλίνες και αναμένεται να αυξηθούν στις 340 έως το τέλος της εβδομάδας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες COVID, με τη μεταφορά ασθενών non-COVID που νοσηλεύονται σε αυτές σε άλλα νοσοκομεία. Από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή και η απόφαση για διακοπή των διακομιδών ασθενών Covid από Κόρινθο, Χαλκίδα, Λιβαδειά και Θήβα προς τα νοσοκομεία στην Αττική.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οριακή. Τα εξιτήρια είναι ελάχιστα σε σχέση με τις εισαγωγές και η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 90%. Την ίδια στιγμή, το 60% των διασωληνωμένων είναι στις ΜΕΘ της Αττικής. Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΕΔΗΝ, χθες το μεσημέρι σε 12 νοσοκομεία της Αττικής, υπήρχαν μόλις 12 κενές κλίνες εντατικής σε σύνολο 270 κλινών εντατικής COVID. Μάλιστα, τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας: «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» έχουν πληρότητα στο 100% των ΜΕΘ τους, ενώ άλλα βασικά νοσοκομεία εφημέρευαν χθες με μία ή δύο κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, όπως το «Αττικόν» και το «Γεννηματάς».