Άσκηση: Ακόμα και η σύντομη διακοπή της βλάπτει την υγεία μας

20-09-2019

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ξέρει πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την υγεία μας και την φυσική μας κατάσταση. Οι περισσότεροι βέβαια θεωρούμε πως εάν δεν κάνουμε κάποιο είδος άσκησης για λίγο καιρό δεν πειράζει. Κι όμως! Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και η σύντομη διακοπή της άσκησης μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Βρετανία, συνέλεξαν δεδομένα από 28 άτομα (18 γυναίκες και 10 άνδρες) που ασκούνταν τακτικά (πάνω από 10 χιλιάδες βήματα τη μέρα), με μέσον όρο ηλικίας τα 32 έτη και μέσο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) 24,3 (εντός των φυσιολογικών ορίων).
Η φυσική κατάσταση, η σωματική σύνθεση και η καρδιακή λειτουργία των συμμετασχόντων μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και 14 μέρες αφότου οι ίδιοι είχαν σταματήσει να ασκούνται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia.
Η επικεφαλής της μελέτης Κέλι Μπόουντεν Ντέιβις και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως υπήρξε πτώση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας κατά 1,8% στις 14 πρώτες μέρες αδράνειας, αν και τα προηγούμενα επίπεδα αυτής της λειτουργίας επανήλθαν έπειτα από 14 μέρες τακτικής άσκησης.

Παράλληλα, τα επίπεδα λίπους στο σώμα συνολικά, η περιφέρεια της μέσης, το λίπος στο ήπαρ, η φυσική κατάσταση και η ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν λιγότερο καλά έπειτα από αυτήν την περίοδο διακοπής της άσκησης, αλλά επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα μετά την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

«Η καθιστική συμπεριφορά μη παχύσαρκων νέων έχει επιπτώσεις στη φυσική τους κατάσταση, αυξάνει την περιφέρεια της μέσης και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγεί σε έκπτωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, σύνηθες σημάδι ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών» δηλώνουν οι ερευνητές.

Είναι ήδη γνωστό ότι η μειωμένη σωματική άσκηση και η επιλογή ενός καθιστικού τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων (π.χ., παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές ασθένειες).

Η παρούσα έρευνα επιχείρησε να διερευνήσει το κατά πόσον αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται τις πρώτες 14 μέρες διακοπής της σωματικής άσκησης σε πρώην δραστήρια άτομα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άσκηση: Βοηθά περισσότερο τους καρδιακούς ασθενείς από τους υγιείς ανθρώπους