Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πέντε συχνών χρόνιων ασθενειών

ηλικιωμένοι κάνουν άσκηση
08-08-2021

Tα υψηλότερα επίπεδα συνολικής φυσικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πέντε κοινών χρόνιων ασθενειών – καρκίνο του μαστού και του εντέρου, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The BMJ, το ανέβασμα σκαλοπατιών για 10 λεπτά, η σκούπα για 15 λεπτά, η κηπουρική για 20 λεπτά, το τρέξιμο για 20 λεπτά και το περπάτημα ή η ποδηλασία για 25 λεπτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει συστήσει ένα ελάχιστο επίπεδο συνολικής φυσικής δραστηριότητας 600 λεπτών με μεταβολικό ισοδύναμο (MET) την εβδομάδα σε διαφορετικούς «τομείς» της καθημερινής ζωής.

Για να εξετάσουν πόσο ο τύπος και η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο κοινών παθήσεων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 174 μελετών που σχετίζονται με τη συνολική φυσική δραστηριότητα και τουλάχιστον μία από τις πέντε χρόνιες ασθένειες:

  • καρκίνο του μαστού
  • καρκίνο του εντέρου
  • διαβήτη
  • ισχαιμική καρδιοπάθεια
  • ισχαιμικό εγκεφαλικό

Διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο συνολικής εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο και των πέντε καταστάσεων. Τα περισσότερα κέρδη υγείας σημειώθηκαν σε συνολικό επίπεδο δραστηριότητας 3000-4000 λεπτών MET την εβδομάδα, με μειωμένες αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι αρκετές φορές υψηλότερη από το τρέχον συνιστώμενο ελάχιστο επίπεδο των 600 λεπτών MET την εβδομάδα για να επιτευχθούν δυνητικά μεγαλύτερες μειώσεις στους κινδύνους αυτών των ασθενειών.

«Με τη γήρανση του πληθυσμού και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από καρδιαγγειακά και διαβήτη, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και επενδύσεις σε παρεμβάσεις για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας στο ευρύ κοινό. Περισσότερες μελέτες που χρησιμοποιούν τη λεπτομερή ποσοτικοποίηση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας θα βοηθήσουν στην εύρεση μιας πιο ακριβούς εκτίμησης για διαφορετικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Hmwe H. Kyu, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.