Άσκηση: Βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

07-01-2017

Πολλοί άντρες έχουν πρόβλημα με το σπέρμα τους και δεν μπορούν να πετύχουν με τις συζύγους τους μια πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Νέα έρευνα δείχνει τώρα πως λίγη άσκηση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

1 στα 3 ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν στη σύλληψη. Δυσκολίες που οφείλονται σε «κακή» ποιότητα σπέρματος.
Από έρευνες έχει φανεί πως η «κακή» ποιότητα του σπέρματος αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους.
Συνεπώς, η χρήση φυσικών μεθόδων για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος είναι σημαντική για την υγεία των τωρινών και των επόμενων γενιών.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Reproduction, δείχνει πως ακόμη και λίγοι μήνες άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 261 υγιείς άνδρες ηλικίας από 25 έως 40 ετών, που δεν ασκούνταν συστηματικά. Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες ακολούθησε ένα από τα παρακάτω προπονητικά προγράμματα:

Συνεχή προπόνηση μέτριας έντασης – τρέξιμο σε διάδρομο για 25-30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα.
Συνεχή προπόνηση υψηλής έντασης – τρέξιμο σε διάδρομο για 50 λεπτά-1 ώρα, 3-4 φορές την εβδομάδα.
Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης – εναλλαγή σπριντ διάρκειας ενός λεπτού και ξεκούρασης ενός λεπτού, σε 10-15 επαναλήψεις.

Οι εθελοντές ακολούθησαν το προπονητικό τους πρόγραμμα για διάστημα 24 εβδομάδων, ενώ έγινε λήψη δειγμάτων σπέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της παραπάνω περιόδου, προκειμένου να αξιολογηθούν χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα, η μορφολογία, τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και η απόκρισή τους στο οξειδωτικό στρες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος σε όλες της ομάδες, με τη συνεχή προπόνηση μέτριας έντασης να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος.

Ειδικότερα, οι εθελοντές που ακολούθησαν το εν λόγω πρόγραμμα παρουσίασαν αύξηση στον όγκο και την κινητικότητα του σπέρματος κατά 8,3% και 12,4% αντίστοιχα, βελτίωση στη μορφολογία του σπέρματος, καθώς και αύξηση της συγκέντρωσης και του αριθμού σπερματοζωαρίων κατά 14,1% και 21,8%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά δε φάνηκαν να διατηρούνται μακροπρόθεσμα, καθώς οι δείκτες που αξιολογήθηκαν επανήλθαν στα αρχικά επίπεδα μία εβδομάδα μετά τη λήξη του προπονητικού προγράμματος.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική μέθοδο βελτίωσης της ποιότητας του σπέρματος σε σωματικά αδρανείς άνδρες.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί πως η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που ενδεχομένως να μη μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι άντρες που μιλούν πολύ στο κινητό χαλάνε την ποιότητα του σπέρματος τους
Τι μαρτυρά η φωνή του άντρα για την ποιότητα του σπέρματος του