Άσκηση: Βοηθά περισσότερο τους καρδιακούς ασθενείς από τους υγιείς ανθρώπους

05-09-2019

Η άσκηση βοηθάει τους πάντες. Αυτό είναι γνωστό. Νέα έρευνα Νοτιοκορεατών επιστημόνων όμως δείχνει τώρα πως οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς, όταν ασκούνται σωματικά και γενικότερα ακολουθούν έναν ενεργητικό τρόπο ζωής.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι.
Ανάλογα με τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κάθε συμμετασχόντος μέσα στην εβδομάδα, υπολογίστηκε ένα «σκορ» σε μονάδες μεταβολικού ισοδύναμου (λεπτά ΜΕΤ ανά εβδομάδα).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
Η επικεφαλής της έρευνας Σανγκ-Γου Γεόνγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως για κάθε 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου άσκησης ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 14% για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς έναντι μόνο 7% για όσους δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έκαναν μόνο καθιστική ζωή και καθόλου άσκηση (περίπου ο ένας στους τέσσερις συμμετασχόντες) ήταν κατά μέσον όρο 27% μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν περισσότερο από όλους (τουλάχιστον 1.500 λεπτά ΜΕΤ ή μεταβολικού ισοδύναμου την εβδομάδα).

Για όσους ασκούνταν έως 500 λεπτά ΜΕΤ εβδομαδιαίως ο κίνδυνος ήταν μόνο κατά 8% αυξημένος.

«Οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης σε σχέση με τους υγιείς, όμως όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη εξαετία. Το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερο όφελος από ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής απ’ ό,τι όσοι δεν έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις» τόνισε ο δρ Γεόνγκ.

Μεταξύ άλλων, η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς επίσης μειώνει τα επίπεδα συστημικής (χρόνιας) φλεγμονής, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο.

Οι νοτιοκορεάτες επιστήμονες τόνισαν ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της σωματικής άσκησης και να συμβουλεύουν σχετικά τους ασθενείς τους να ασκούνται όσο γίνεται περισσότερο.

Ένας απλός τρόπος για να πετύχει κανείς τα 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου (ΜΕΤ) την εβδομάδα είναι να κάνει γρήγορο περπάτημα επί 30 λεπτά πέντε φορές μέσα στην εβδομάδα ή να κάνει κάτι πιο έντονο (π.χ., ορειβασία) επί 75 λεπτά μία φορά την εβδομάδα.

Αν συνδυάσει περπάτημα (πέντε 30λεπτα) και ορειβασία (δυόμισι ώρες την εβδομάδα), τότε μπορεί να φθάσει τα 1.500 λεπτά ΜΕΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ