Ασπιρίνη: Αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας στους ηλικιωμένους

15-06-2017

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν πονάμε κάπου είναι να πάρουμε μια ασπιρίνη. Είτε είμαστε 25 είτε είμαστε 95. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως μια ασπιρίνη την μέρα μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Τώρα, έρευνα δείχνει πως η έρευνα στους ηλικιωμένους μπορεί να αυξήσει στον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Το 40- 60% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η εφ’ όρου ζωής θεραπεία θεωρείται αναγκαία στην περίπτωση όσων ήδη έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, προκειμένου να αποφύγουν ένα επόμενο επεισόδιο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 ασθενείς, οι οι μισοί από τους οποίους ήταν άνω των 75 ετών. Οι περισσότεροι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ λίγοι έπαιρναν κλοπιδογρέλη, λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Ο επικεφαλής της έρευνς Δρ. Πίτερ Ρόθγουελ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, κατά τη διάρκεια δέκα ετών, 314 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας γαστρορραγίας. Στους ασθενείς κάτω των 65 ετών που έκαναν καθημερινή χρήση ασπιρίνης, το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ήταν 1,5%. Αλλά στα άτομα 75-84 ετών το ποσοστό αιμορραγίας ήταν 3,5% περίπου και στους ασθενείς άνω των 85 ετών ήταν 5%.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω θεραπείας με ασπιρίνη είναι εξίσου μεγάλος με ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αν ταυτόχρονα ο ασθενής δεν παίρνει αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων μπορεί να μειώσει κατά 70-90% τη γαστρεντερική αιμορραγία σε όσους κάνουν καθημερινή χρήση ασπιρίνης ή άλλων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Όμως, μέχρι στιγμής μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παίρνουν αντι-αιμορραγικά φάρμακα.

«Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η μακρόχρονη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να συνδέεται με κάποιους μικρούς κινδύνους, η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας χωρίς αυτά τα φάρμακα είναι υψηλός στις μεγάλες ηλικίες και οι συνέπειες σημαντικές. Με άλλα λόγια, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τους ηλικιωμένους αντισταθμίζουν τους κινδύνους», σχολιάζει ο Δρ Ρόθγουελ.

Και συμπληρώνει ότι, «οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν μόνοι τους να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, αλλά να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για να τους συνταγογραφήσει παράλληλα και κάποιον αναστολέα αντλίας πρωτονίων».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πάρτε ασπιρίνη πριν την επαφή εάν θέλετε να κάνετε αγόρι
Μια ασπιρίνη την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… για τους 50αρηδες