Ασπιρίνη: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

ασπιρίνη
07-12-2010

Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να μειώσει το κίνδυνο θανάτου που προκαλείται από πολλές θανατηφόρες μορφές του καρκίνου. Αυτό έδειξε έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το πόσο θα μπορούσε η λήψη ασπιρίνης να βοηθήσει στο να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου που προκαλείται από την νόσο του καρκίνου. Προηγούμενες έρευνες πάνω στις ευεργετικές δράσεις της ασπιρίνης αποκάλυψαν ότι τα άτομα που παίρνουν ασπιρίνη έχουν μειωμένο το κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δημιούργησαν κάποιες διαφωνίες

Σημειώνεται ότι η έρευνα είχε εφαρμογή σε 25.000 άνδρες και γυναίκες. Οι δόσεις που λάμβαναν οι ενήλικες ήταν 75mg ημερησίως για χρονική διάρκεια το λίγοτερο 4 ετών ενώ, η ομάδα υπό έρευνα τέθηκε υπό σύγκριση με άτομα που δεν ελάμβαναν καμία δόση ασπιρίνης. Οι ερευνητές καταμέτρησαν τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο από την αρχή της έρευνας και καταγράφοντας παράλληλα τις μορφές του καρκίνου που οδήγησαν τους ασθενείς στο θάνατο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξαν πάνω από 650 θάνατοι από καρκίνο στη διάρκεια του πειράματος.  Τα άτομα που ελάμβαναν ασπιρίνη για περισσότερο από 5 χρόνια και κατέληξαν στο θάνατο ήταν λιγότερα από αυτά που δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου από την νόσο του καρκίνου ανάμεσα στα άτομα που ελάμβαναν ασπιρίνη για λιγότερο από 5 χρόνια. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η λήψη δόσης ασπιρίνης μειώνει το κίνδυνο θανάτου από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως καρκίνος του στομάχου, πνευμόνων.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί για να μετρήσει αποκλειστικά τις επιδράσεις της ασπιρίνης στους θανάτους που καταγράφονται από τις διάφορες μορφές του καρκίνου, συνέπεια τούτου οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να φέρουν στην δημοσιότητα στο πως επιδρά η ημερήσια λήψη ασπιρίνης στις μορφές καρκίνου όπως καρκίνος του στήθους, ή τους καρκίνους που δημιουργούνται στο σύστημα αναπαραγωγής των γυναικών. Επί πλέον ο γυναικείος πληθυσμός που πήρε μέρος στην έρευνα ήταν λιγότερες από τον ανδρικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που πήραν μέρος στην διαδικασία αυτή, θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες, προκειμένου να υπάρξει ακριβής συσχετισμός.