Τα νύχια βρίσκονται στις άκρες των δακτύλων όχι μόνο για να τα προστατεύουν αλλά και για να τα διευκολύνουν στις κινήσεις. Ανατομικά αποτελούνται από την μήτρα και το παρωνύχιο στην κορυφή, για να ακολουθήσουν ο μηνίσκος, το πέταλο και το ελεύθερο άκρο. Το πέταλο του νυχιού έχει απαλό ροζ χρώμα καθώς από κάτω κρύβεται η κοίτη του νυχιού και τα αιμοφόρα αγγεία.
Τα νύχια θρέφονται από την τροφή και σε ένα μεγάλο τους ποσοστό δομούνται από την πρωτεΐνη κερατίνη. Καθώς το σώμα αποτελεί πολύ συχνά «καθρέφτη» των διατροφικών ελλείψεων, ο αστικός μύθος λέει πως τα άσπρα σημάδια στα νύχια οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου. Σήμερα όμως οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως η παραπάνω αντίληψη δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, στενοχωρώντας τις μαμάδες που χρησιμοποιούσαν το «σημάδι» αυτό για να πιουν περισσότερο γάλα τα παιδιά τους!
Εάν όμως τα άσπρα σημάδια στα νύχια δεν προέρχονται από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, από τι προκαλούνται; Τα άσπρα σημάδια μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα μίας κατάστασης που ονομάζεται «λευκονυχία». Η λευκονυχία μπορεί να είναι φαινομενική και να προέρχεται από την περιοχή κάτω από το νύχι, να είναι ψευδολευκονυχία και να οφείλεται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις ή μπορεί να είναι αληθής και να προκαλείται από δυσλειτουργία της μήτρας του νυχιού. Η αληθής λευκονυχία μπορεί να είναι ολική ή μερική και να αποδίδεται είτε σε γενετικούς, είτε σε άλλους παράγοντες. Η ολική λευκονυχία είναι συνήθως «γραμμένη» στο DNA.
H μερική λευκονυχία, με μορφή γραμμών ή σταγόνων, συναντάται στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Πολλές υποθέσεις είχαν γίνει στο παρελθόν για το πως οι διατροφικές ελλείψεις σε ασβέστιο, ψευδάργυρο ή πρωτεΐνες ενδέχεται να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό καμία όμως δεν έχει αποδειχθεί. Τα διόλου ανησυχητικά σημάδια οφείλονται πιθανότατα σε κάποιο τραυματισμό κοντά στη μήτρα του νυχιού, που επειδή όμως κάνουν πολύ καιρό να εμφανισθούν έχετε ξεχάσει πως προκλήθηκαν. Στις γυναίκες οι πρακτικές της περιποίησης των νυχιών είναι πιθανόν να γίνουν η αιτία για τα άσπρα στίγματα.
Μπορεί άλλες καταστάσεις των νυχιών όπως οι αλλαγές στην υφή ή το ξεφλούδισμα να αποδίδονται σε διατροφικές ανισορροπίες, όμως από σήμερα δεν έχετε κανένα λόγο να διαγιγνώσκετε τον εαυτό σας με έλλειψη ασβεστίου απλά και μόνο επειδή μερικές άσπρες σταγόνες έκαναν την εμφάνισή τους.
Εάν τα άσπρα σημάδια στα νύχια σας έχουν ασυνήθιστα μεγάλη διάμετρο, εμφανίζονται συχνά ή συνοδεύονται από άλλες μορφολογικές αλλαγές στα νύχια σας καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
Πηγές:
1. Yalçın Tüzün, Özge Karakuş. Leukonychia. J Turk Acad Dermatol 2009; 3 (1): 93101r.
2. Z. Morgan andH. Wickett. Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency. Journal of Human Nutrition and Dietetics. Volume 24, Issue 3, pages 294–295, June 2011
Διαβάστε περισσότερα για τα νύχια εδώ:
Τέσσερα μικροσκοπικά μέρη του σώματος με μεγάλη σημασία
Πέντε λόγοι που τα νύχια σας σπάνε εύκολα
Μήπως η εντατική περιποίηση των νυχιών, τους κάνει κακό;