Ασθενείς ενός κατώτερου θεού, οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

26-12-2016

Τα  “καλά νέα” για τον καρκίνο του δέρματος έρχονται από το μέτωπο της αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής ασθένειας με την έγκριση δύο νέων φαρμάκων από τον FDA των ΗΠΑ και τον ΕΜΑ της ΕΕ, πρίν απο ένα μήνα. Το 2011 και το 2012, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, βρέθηκαν και εφαρμόστηκαν στην κλινική πράξη, νέα αποτελεσματικά φάρμακα για το μεταστατικό μελάνωμα. Πρόκειται για το DAΒRAFENIB που είναι φάρμακο της ομάδας των B-RAF αναστολέων, όπως είναι το VEMURAFENIB και το TRAMETINIB που είναι ΜΕΚ – αναστολέας. Ουσιαστικά με αυτά τα φάρμακα μπλοκάρουμε το σήμα που ενεργοποιεί το μονοπάτι της μεταστατικής νόσου και προκαλούμε καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων και βελτίωση της νόσου.Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον συνδιασμό των 2 αυτών φαρμάκων. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ASCO πρίν 1 μήνα, το 76% των αρρώστων έδειξαν σημαντική βελτίωση της νόσου, ενώ το υπόλοιπο 24% πέτυχε σταθεροποίησή της. Το 41% ήταν ελεύθερο από νέες μεταστάσεις για περισσότερο από ένα έτος, η δε  τοξικότητα του συνδυασμού ήταν μικρότερη από ότι κάθε φάρμακο μόνο του.

Τα κακά νέα που δεν είναι “και τόσο νέα” είναι ότι δυστυχώς οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Η επίσημη κυκλοφορία των νέων φαρμάκων όπως είναι γνωστό παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών για νέες θεραπείες, εδώ και 2,5 χρόνια. Στην Ελλάδα λοιπόν  της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα σε αυτά τα  νέα φάρμακα είναι δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες των ΙΦΕΤ-ΕΟΦ.

Το κακόηθες μελάνωμα που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος  αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ευθύνεται σχεδόν για το 80% των θανάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διεθνώς, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Γενικότερα το μελάνωμα, θεωρείται μία ιάσιμη νόσος, στην περίπτωση που διαγνωσθεί εγκαίρως. Αν όμως, εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι πληροφορίες που έρχονται από τον ιατρικό χώρο οι οποίες επιβεβαιώνουν, ότι ο δρόμος για τη θεραπεία αυτής της μορφής καρκίνου έχει αρχίσει να ανοίγει.

Μια ακόμη σημαντική πρόοδος είναι στον τομέα της ανοσοθεραπείας, που πιθανόν να αποτελεί τη λύση στη θεραπεία του μελανώματος. Δημοσιεύθηκαν και ανακοινώθηκαν αποτελέσματα με ένα νέο φάρμακο το NIVOLUMAB. Το NIVOLUMAB είναι μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της πρωτείνης PD-1 (programmed death- 1).

Οι ανταποκρίσεις ήταν 31% και πιο γρήγορες, από ότι με το IPILIMUMAB, στο οποίο ανταποκρίνονται μόνο το 10% των ασθενών, ενώ το 40% των αρρώστων ήταν στη ζωή 3 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας!

«Τώρα δοκιμάζονται συνδιασμοί ανοσοθεραπείας με B-RAF αναστολείς που φαίνεται οτι θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα. Οσοι ασχολούμαστε με το μελάνωμα πιστεύουμε οτι το μεταστατικό μελάνωμα θα αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια νόσος με τους συνδιασμούς των φαρμάκων, όπως σήμερα αντιμετωπίζεται το AIDS.» δήλωσε ο Δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για το Μελάνωμα από το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Το μελάνωμα είναι, εάν όχι ο συχνότερος, ο φονικότερος καρκίνος του δέρματος. Ήδη στη Βόρεια Ευρώπη και στην Αμερική  περιλαμβάνεται στους 10 συχνότερους καρκίνους στον άνθρωπο. Ευτυχώς για τη χώρα μας, τα ποσοστά μελανώματος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, δεν παύουν όμως να αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στον ήλιο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί την εμφάνιση του μελανώματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως κατά την παιδική ηλικία, είναι κρίσιμη. Επιπλέον φαίνεται ότι οι άνδρες παρουσιάζουν χειρότερη εξέλιξη στον καρκίνο. Δυστυχώς οι προχωρημένες μορφές μελανώματος έχουν άσχημη πρόγνωση. Είναι παρήγορο όμως ότι συνεχώς καινούργιες μελέτες ρίχνουν περισσότερο φως στην παθογένεια της νόσου. Η οδός της ΜΑΡ φωσφοκινάσης και οι μεταλλάξεις κυρίως στο ΒRAF παίζουν κεντρικό ρόλο στην καρκινική εκτροπή.  Ήδη τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν στην αγορά νέα φάρμακα για το μεταστατικό μελάνωμα, ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας. «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρώιμο στάδιο του μελανώματος είναι ιάσιμο. Είναι επίσης θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων που διαγιγνώσκονται είναι σε αρχικά στάδια. Υπάρχει μάλιστα η τάση να ανευρίσκονται όλο και πρωιμότερες μορφές του καρκίνου. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο ρόλος του δερματολόγου. Ο περιοδικός, ιατρικός έλεγχος του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη διάγνωση του μελανώματος. Από την άλλη, το ίδιο το άτομο θα πρέπει να μάθει να αυτοεξετάζεται τακτικά. Εδώ φαίνεται πόσο χρήσιμες είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως η τωρινή πρωτοβουλία του Ομίλου εθελοντών «ΑγκαλιάΖΩ». Δήλωσε ο Δρ Θεοδόσιος Αλέστας Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Ανδρέα Συγγρού»

Με αφορμή τα παραπάνω, το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου συνεχίζει και φέτος την Εκστρατεία Ενημέρωσης για την πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος και το Μελάνωμα με σύνθημα «Πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές». Στόχος της Εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Η καμπάνια περιλάμβανει δωρεάν προληπτικό έλεγχο απο Δερματολόγο και χαρτογράφηση σπίλων όπου κρίνετε απαραίτητο, σε 2 δήμους της Αττικής (Χαλάνδρι 16 – 17 Ιουλίου, Μοσχάτο – Ταύρος 23 – 24 Ιουλίου), τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα, ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, ενημερωτικό έντυπο καθώς και αφίσα για κάθε πόλη.

«Τα τελευταία χρόνια επιτελείται μια διαρκή καταπάτηση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών. Όταν στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε φάρμακα και υλικά. Όταν δεν γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, τότε  η παραβίαση των δικαωμάτων τους είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Με αφορμή τη συμμετοχή μας στην ετήσια γενική συνέλευση της ECPC ενός Ευρωπαικού Συνασπισμού Καρκινοπαθών στις Βρυξέλλες, μεταξύ των άλλων αιτημάτων που καταθέσαμε, ζητήσαμε και την υποστήριξη τους για την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων (μεταξύ αυτών και του μεταστατικού μελανώματος). Στη χώρα μας εκκρεμούν αιτήσεις για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων 2,5 χρόνια. Ο ΟΕΚΚ – Αγκαλιάζω διεκδίκησε και πέτυχε στο παρελθόν την κυκλοφορία νέων θεραπειών για τους καρκινοπαθείς. Ετσί λοιπόν και σήμερα εξακολουθεί με σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια των ασθενών με καρκίνο  να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματα τους που αποτελεί τελικά το μοναδικό τρόπο για να ζούν και όχι να επιβιώνουν.» δήλωσε η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κα Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου.