Ασθενείς με διαβήτη: “Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για τις περικοπές αναλώσιμων”

22-08-2022

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την “απαράδεκτη” -όπως λένε οι ασθενείς με διαβήτη- απόφαση, για περικοπές των  αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς. Προανήγγειλαν και κινητοποιήσεις και παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας.

Σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου στις 1μμ, οι ασθενείς με διαβήτη θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας ( Αριστοτέλους 19), με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ για μείωση της αποζημίωσης για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας, που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες εν είδη τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου 1.

“Τα παιδιά μας, οι άνθρωποι μας δεν μπαίνουν στο ζύγι της πολίτικης της κυβέρνησης, στη λογική κόστους οφέλους”, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ασθενείς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η μείωση φτάνει περίπου τα 130€ το μήνα, μιας και η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πηγαίνει στα 20€. Για να λειτουργήσει η αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες το μήνα. Οι αισθητήρες αυτοί, όπως σημειώνουν, είναι άκρως απαραίτητοι, γιατί λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, και μπορεί ο ίδιος ο ασθενής, ο φροντιστής, πολύ περισσότερο ο γονιός των παιδιών να επεμβαίνει, όταν το παιδί πάει να κάνει υπογλυκαιμία και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα.

Διαβητικοί: Τα παιδιά μας οι άνθρωποι μας σε κίνδυνο!

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις -λένε οι ασθενείς- χρόνια τώρα προχωρούν μέσω των κανονισμών των παροχών του ΕΟΠΥΥ (το γνωστό ΕΚΠΥ) “βήμα-βήμα μέσω των περικοπών στη λογική ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα έχει και τις ανάλογες παροχές. Άλλωστε, η ίδια η απόφαση του ΕΟΠΥΥ, ομολογεί ότι στηρίζεται στους νόμους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και στη λογική των κλειστών προϋπολογισμών. Στα πλαίσια αυτά, εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων προς τα κάτω με το κόστος των παροχών των ταινιών μέτρησης σακχάρου γενικότερα για τους διαβητικούς όπως οι ίδιοι παραδέχονται”, λένε οι ίδιοι και προσθέτουν:

“Για τα παιδιά των εργαζόμενων, για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς οι κατακτήσεις της επιστήμης όπως είναι οι νέοι τύποι των αντλιών ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη δεν θα είναι διαθέσιμοι. «όποιος θέλει να πάει στην ελεύθερη αγορά να τ’ αγοράσει!!» «500€ για την αντλία το πολύ, ενώ αυτή στοιχίζει 7.000€ και 20€ για τον αισθητήρα ενώ στοιχίζει 50€», τονίζουν οι διαβητικοί.

Οι περικοπές δεν είναι κατάσταση άγνωστη για τους διαβητικούς, καθώς όπως λένε, αυτή τη λογική “έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι ανασφάλιστοι διαβητικοί που καταταλαιπωρούνται για τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα, και άλλοι χρόνια πάσχοντες, ενώ ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί από τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη, αφού μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις κάτω από ειδικές διαδικασίες, δίνονται κάποιες εγκρίσεις για αντλίες, μετρημένες στα δάκτυλα, όταν μόνο τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες”.

Οι διαβητικοί απαιτούν άμεση πρόσβαση για όλους τους ασθενείς σε θεραπείες και αναλώσιμα για τον διαβήτη και προαναγγέλουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα.

“Ορθώνουμε ανάστημα, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα Γονιών, τη ΣΕΑΑΝ, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, μέσα από τους Συλλόγους των Χρονίως Πασχόντων για να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση, με αγωνιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα”, λένε.