Άσθμα: Αυτά είναι τα δυο λάθη που κάνουμε

γυναίκα κάνει εισπνοές για το άσθμα της
19-09-2020

Το άσθμα βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όσο έμπειρος κι αν είναι κανείς… υπάρχουν δυο λάθη που κάνουν πολλοί ασθενείς με άσθμα και μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση τους.

Δύο τα λάθη που κάνουν οι ασθενείς με άσθμα όσον αφορά την σωστή αντιμετώπιση της αναπνευστικής νόσου τους:

  • Η εσφαλμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών
  • Η αύξηση της συχνότητας λήψης στεροειδών φαρμάκων για τις αναπνευστικές κρίσεις

Η έρευνα για το άσθμα

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland που δημοσιεύτηκε στο Medical Journal της Αυστραλίας υπογράμμισε τον υψηλό κίνδυνο που επισύρει η συχνή λήψη σε υψηλές δόσεις μια ομάδας φαρμάκων για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξημένων δόσεων στεροειδών φαρμάκων – τα οποία κανονικά προβλέπεται να λαμβάνονται για σύντομα διαστήματα – προς αντιμετώπιση επεισοδίων οξέος άσθματος, μπορεί να επιφέρει σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Να οδηγήσει σε νόσους όπως:

  • ο διαβήτης
  • η οστεοπόρωση
  • ο καταρράκτης

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησαν τα στοιχεία από περισσότερες των 120.000 περιπτώσεις ασθενών με άσθμα. Τους συνταγογραφήθηκαν μία ή περισσότερες φορές στεροειδή κατά το διάστημα 2014 – 2018. Πρόκειται για παραπάνω από το ένα τέταρτο των ασθενών με άσθμα σύμφωνα με στοιχεία από το Σχέδιο Φαρμακευτικών Παροχών (PBS) για Αυστραλούς ασθενείς.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή John Upham, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 25% αυτών των ασθενών είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια χρόνια πάθηση.

Τι λένε οι ειδικοί

Τέτοιες θεραπείες αποδεικνύονται αποτελεσματικές στις κρίσεις άσθματος όταν λαμβάνονται για σύντομο χρονικό διάστημα. Η συστηματική και μακροχρόνια λήψη τους όμως ενδέχεται να θέτει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Όπως εξήγησε ο Δρ Upham, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των κρίσεων άσθματος είναι η τακτική χρήση συσκευών εισπνοών καθορισμένης δόσης. Μια οδηγία που, καθώς φάνηκε, δεν ακολουθούσαν οι μισοί από τους ασθενείς που μελετήθηκαν κατά την έρευνα.

Το παραπάνω καθιστούν προφανή, κατά την ερευνητική ομάδα, την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών για τη σημασία της σωστής χρήσης συσκευών εισπνοών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ