Ασβέστιο: Πως θα το λάβεις χωρίς γαλακτοκομικά

πηγές ασβέστιο
03-02-2021

Είτε έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, είτε αυστηρά χορτοφάγος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις από άλλες τροφές αυτό το πολύτιμο συστατικό.

Το ασβέστιο είναι ταυτισμένο με την υγεία των οστών. Κι αυτό επειδή η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου είναι βασικό προαπαιτούμενο για ένα υγιές σκελετικό σύστημα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσεις ή να παρατείνεις την εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Μία πάθηση που μπορεί να θεωρείται «γυναικεία» και ως συνέπεια της εμμηνόπαυσης, όμως όλο και περισσότεροι άντρες υποφέρουν από αυτή τη νόσο. Τα γαλακτοκομικά είναι γνωστό ότι είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου, όμως τι γίνεται όταν η κατανάλωσή τους είναι αδύνατη;

Τρόποι να πάρεις ασβέστιο χωρίς γαλακτοκομικά

Άλλοι για λόγους υγείας, άλλοι για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή είναι απλά vegan δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα και γαλακτοκομικά. Ευτυχώς όμως δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά πηγή ασβεστίου.

Ως εναλλακτική έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα:

  • στα φασόλια
  • τα αμύγδαλα
  • το σουσάμι
  • το κουνουπίδι
  • το λάχανο
  • τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται μαζί με το κόκαλο

Το μόνο που χρειάζεται για να πάρει ο οργανισμός σου το ασβέστιο από αυτές τις τροφές είναι να τις συνδυάσεις με κάποια πηγή βιταμίνης D, αφού μόνο με τα γαλακτοκομικά γίνεται απευθείας πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό.

Ένας από του καλύτερους συνδυασμούς είναι τα θαλασσινά και ψάρια μαζί με σαλάτες που έχουν λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο. Επίσης η άσκηση βοηθάει στην εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά. Ειδικά οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν αντίσταση όπως το περπάτημα σε σκαλοπάτια, το τένις, ακόμα και το ελαφρύ τρέξιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ασβέστιο: Κι όμως! Δεν αποτρέπει τα κατάγματα