Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: “Η μάσκα είναι το πιο ελαφρύ, εύκολο και ανώδυνο μέτρο” – Τι υποστηρίζει για την 4η δόση

EXADAKTYLOS
30-06-2022

Υπέρ της άποψης, η μάσκα να χρησιμοποιείται περισσότερο και αν οι πολίτες δεν πειθαρχούν το μέτρο να επιβληθεί ξανά από την πολιτεία, τάσσεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όσο για την 4η δόση, η πλατφόρμα έπρεπε να ανοίξει για τον ευρύ πληθυσμό, όπως λέει στο healthview.gr, αλλά ο πολίτης καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

“H μάσκα είναι το πιο ελαφρύ, το πιο απαλό, το πιο εύκολο και το πιο ανώδυνο μέτρο. Αν οι απλές συστάσεις δεν εφαρμόζονται, τότε πρέπει να επιστρέψει ως υποχρεωτικό μέτρο στην κοινωνία”, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, αλλά και η πίεση που άρχισε να καταγράφεται στα νοσοκομεία, επιβάλλουν την ανάγκη για περισσότερη χρήση της μάσκας, όπως λέει ο ίδιος στο healthview.gr.

Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, αν και η απόφαση μετατέθηκε για αργότερα, όταν θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για το εάν επηρεάζεται και κατά πόσον το σύστημα Υγείας.

Εξαδάκτυλος: “Η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά σε μέρη με συγχρωτισμό”

Το κύμα του κορονοϊού -από την πρόσφατη εμπειρία που έχουμε- επιδεινώνεται απότομα και αργότερα κάμπτεται πολύ αργά και δύσκολα, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος και λέει πως τουλάχιστον σε μέρη με μεγάλο συγχρωτισμό η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

“Εγώ μπαίνω στο αεροπλάνο και τρέμει η ψυχή μου. Χώρια που έχουμε αυτή τη στιγμή ξεσαλώσει στις κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα, λες και δεν υπάρχει αύριο. Το κακό είναι, όμως, πως όταν χειροτερεύει η κατάσταση, χειροτερεύει απότομα και μετά δύσκολα επανέρχεται”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Ο τουρισμός ιδιαίτερα χρειάζεται ειδική προσοχή, όπως λένε οι επιστήμονες. Αν βρεθείς για παράδειγμα σε κάποιο τουριστικό προορισμό και διαγνωστείς θετικός με self test, για να επιστρέψεις στο σπίτι σου θα μπεις σε αεροπλάνο -ακόμη και χωρίς μάσκα- καθώς δεν σε ελέγχει κανείς. Επίσης, έλεγχοι δεν γίνονται από την πολιτική προστασία, ούτε για την απομόνωση των κρουσμάτων, ενώ και καραντίνα συχνά δεν τηρείται.

Εξαδάκτυλος: Για την 4η δόση οι πολίτες να συμβουλευτούν τον γιατρό τους

Για το θέμα της τέταρτης δόσης που απασχόλησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και δίχασε τους επιστήμονες, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν δημόσια πως δεν έπρεπε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον ευρύ πληθυσμό, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία πως υπάρχει όφελος, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστηρίζει πως ήταν άδικο μέχρι σήμερα, κάποιος ο οποίος είναι λίγο πιο κάτω από 60 ετών, να μην μπορεί να κάνει το εμβόλιο.

“Καλώς άνοιξε για όσους πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση. Αν πρέπει να την κάνω, να μπορώ να κάνω. Γιατί προηγουμένως και να έπρεπε δεν μπορούσα να την κάνω αν δεν ήμουν 60 ετών και άνω”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Όσο για τη σύγχυση που έχει προκληθεί στους πολίτες με τις συγκεχυμένες οδηγίες; Ο πρόεδρος των ιδιωτών γιατρών υποστηρίζει πως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, για να τον καθοδηγήσει τι πρέπει να κάνει σε σχέση με το ιστορικό του.

“Δεν είμαστε όπως πριν από ένα χρόνο που όλοι δεν είχαμε εμβολιαστεί και έπρεπε να εμβολιαστούμε. Κάποιος την χρειάζεται την τέταρτη δόση, όπως οι άνω των 60, και άλλος όχι. Θα πρέπει ο καθένας να μιλήσει με τον γιατρό του και ο γιατρός του να τον συμβουλέψει τι πρέπει να κάνει. Να πει το ιστορικό του, δηλαδή πότε εμβολιάστηκε, πότε νόσησε και αναλόγως να ληφθεί η απόφαση”, λέει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος.