Αθανάσιος Θεοχάρης στο healthview.gr: Δεν είναι σύνηθες να εργάζονται αποκλειστικές νοσοκόμες στο “Δρομοκαϊτειο”

28-04-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Από τον αναπληρωτή διοικητή του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) “Δρομοκαϊτειο” Αθανάσιο Θεοχάρη λάβαμε, ομολογουμένως με άμεση ανταπόκριση και διαμέσου της σχετικής, ευγενικής παρέμβασης της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου Όλγας Ιορδανίδου, το απόγευμα της Κυριακής 28 Απριλίου, και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή – απάντηση στο θέμα του healthview.gr, σχετικά με τα ζητήματα του επισκεπτηρίου στο ίδρυμα:

Το επισκεπτήριο στο ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο έχει συγκεκριμένο ωράριο (καθημερινώς 9.00-13.00 και 18.00-21.00) και αυτό όπως σε όλα τα νοσοκομεία  της χώρας ισχύει για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων. 

Το ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο νοσηλεύει ασθενείς με αρκετές ιδιαιτερότητες στο πλαίσιο των παθήσεων τους. Ο εκάστοτε θεράπων ιατρός κρίνει ανάλογα με την πάθηση και την κατάσταση του ασθενή την δυνατότητα ή μη επισκεπτηρίου. Πολλές φορές κρίνεται χρήσιμο να ρυθμιστεί πρώτα ο ασθενής και έπειτα να διευρυνθεί η επικοινωνία του, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένο και το επισκεπτήριο του ασθενή. Πολλές άλλες φορές κρίνεται αναγκαίο – ιδιώς σε νέους ανθρώπους – να παραμείνει κάποιος από το περιβάλλον του στο χώρο νοσηλείας, εκτός ωραρίου επισκεπτηρίου και ακόμη και την νύχτα. Αυτό εξαρτάται πάντα από την κατάσταση του ασθενή και την κρίση του θεράποντος ψυχιάτρου, ώστε να μην πυροδοτηθεί ο ασθενής ή να ενισχυθεί όποια υποτροπή του και σε συνεννόηση με το περιβάλλον του ασθενή. 

Αναφορικά με το καθεστώς των αποκλειστικών, το ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο δεν τηρεί κατάλογο με αποκλειστικές νοσηλεύτριες, καθώς οι ανάγκες είναι πολυ πολύ χαμηλές. Γενικά δεν είναι σύνηθες να μπαίνουν αποκλειστικές, και όταν μπαίνουν αποκλειστικές νοσηλεύτριες αυτό είναι σε συνάρτηση με το είδος του εκαστου περιστατικού και την ιδιαίτερότητα της ψυχοπαθολογίας τους. Για την πρόσληψη αποκλειστικής νοσηλεύτριας, θα πρέπει να συμφωνεί και ο θεράπων ψυχίατρος τόσο για την υποστήριξη, όσο και για την αναγκαιότητα αποκλειστικής νοσηλευτριας στον συγκεκριμένο ασθενή. Σε περίπτωση που ζητηθεί από το περιβάλλον και συμφωνεί ο θεράπων ιατρός αποκλειστική νοσηλεύτρια, το ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο εξυπηρετείται από τα όμορρα νοσοκομεία εντός της 2ης ΔΥΠΕ (πχ Νίκαια, Θριάσιο, Αττικό) ζητώντας από αυτά την διάθεση αποκλειστικών νοσηλευτριών, από την λίστα αυτών των νοσοκομείων. Για τις αποκλειστικές τηρείται σχετικό βιβλίο για το πότε και ποιός ασθενής έχει αποκλειστική, αλλά και ποιά αποκλειστική νοσηλεύτρια χρησιμοποιήθηκε. 

Το τελευταίο διάστημα δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη επισήμανση για το συγκεκριμένο θέμα προς το Νοσοκομείο. Πάντως το Νοσοκομείο και η Διοίκηση είναι πάντοτε στη διάθεση όποιου πολίτη – ασθενή ή μη – να ακούσει την όποια δυσκολία πιθανόν αντιμετωπίσει και να βοηθήσει να βρεθεί λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα με απώτερο σκοπό πάντα την διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας”.

Η απάντηση του Βασίλη Βενιζέλου

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και την Όλγα Ιορδανίδου και τον Αθανάσιο Θεοχάρη για την άμεση ανταπόκριση, παρά το γεγονός ότι η ως άνω απάντηση στις αιτιάσεις μας είναι καθόλα τυπική και ψυχρά γραφειοκρατική, προφανώς εξαιτίας της συγκεκριμένης οργανωτικής δομής και θέσης του “Δρομοκαϊτειου” στο δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας της χώρας μας, αλλά και εξαιτίας του περιορισμένου της δυνατότητας του αναπληρωτή διοικητή του ιδρύματος να ασκήσει πλήρη διοίκηση στο “Δρομοκαϊτειο”, το οποίο αποτελεί κληροδότημα…

Αναμένουμε, πράγματι, να έχουμε μία καλή έκβαση στο θέμα, το οποίο θίγουμε, και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας την ευγενέστατη δέσμευση του Αθανασίου Θεοχάρη, όπως αυτή διατυπώνεται στην τελευταία παράγραφο της ως άνω επιστολής – απάντησής του.

Β.Β.