Ατμοσφαιρική ρύπανση: Αυξάνει τον κίνδυνο σταδιακής απώλειας όρασης

αυτοκίνητα μέσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση
26-01-2021

Όταν μιλάμε για τις επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία μας, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στους πνεύμονες. Κι όμως! Έρευνα που πραγματοποίησαν βρετανοί επιστήμονες δείχνει τώρα και κάτι άλλο. Πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όραση

Σύμφωνα με τη μελέτη έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα πρόβλημα υγείας στα ουκ ολίγα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με τους επιστήμονες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης. Κι αυτό λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης στους ανθρώπους άνω των 50 ετών στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι πάσχοντες αναμένεται να φθάσουν τα 300 εκατομμύρια το 2040. Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • την ηλικία
  • το κάπνισμα
  • το γενετικό υπόβαθρο

Πως έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Πολ Φόστερ του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό οφθαλμολογικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 52.602 άτομα 40 έως 69 ετών, εκ των οποίων 1.286 είχαν διαγνωσθεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση με τα επίπεδα έκθεσης καθενός ανθρώπου σε μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) και οξείδια του αζώτου στον αέρα, ανάλογα με την περιοχή διαμονής τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν εκτεθεί για χρόνια σε μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η ρύπανση προκαλεί οξειδωτικό στρες ή φλεγμονή στον οργανισμό, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τα μάτια. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους από άλλη έρευνα, έτσι ώστε η ρύπανση του αέρα να καθιερωθεί ως σημαντικός περιβαλλοντικός παράγων κινδύνου για την εν λόγω πάθηση των ματιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την θνησιμότητα απο COVID