Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ευθύνεται για ένα στα τρία περιστατικά παιδικού άσθματος

08-08-2019

Δυστυχώς εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο ταλαιπωρούνται από άσθμα. Τώρα, νέα Ευρωπαϊκή Έρευνα δείχνει πως ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος (το 33%) σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα, κι ένα μεγάλο μέρος από αυτά (τουλάχιστον ένα στα δέκα ετησίως) θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα), συμπεραίνοντας ότι η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Respiratory Journal της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δαβίδ Ρόχας-Ρουέδα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για το μαύρο άνθρακα (BC).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών με τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 (11% του συνόλου) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος, ενώ η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο (0,4% των συνολικών).

Συνεπώς, οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.

Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπεται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Γερνάει τους πνεύμονες