Ατμοσφαιρική ρύπανση: Γερνάει τους πνεύμονες

18-07-2019

Στην εποχή μας λίγοι έχουν την ευκαιρία να ζουν πραγματικά μέσα στην φύση. Μέσα στο πράσινο και μακριά από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Αυτό, όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς βλάπτει την υγεία μας. Και περισσότερο τους πνεύμονες. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων επιβεβαιώνει πως η έκθεση σε ρύπους καυσαερίων και εκπομπών από τα εργοστάσια, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Leicester στη Βρετανία εξέτασαν περισσότερους από 300.000 ανθρώπους, παίρνοντας στοιχεία από την UK Biobank.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πνευμονική λειτουργία.

Χρησιμοποίησαν, συγκεκριμένα, ένα επικυρωμένο μοντέλο για την εκτίμηση της ποσότητας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία εκτέθηκαν οι συμμετέχοντες μεταξύ 2006 – 2010.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 40 – 69 ετών, απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, ενώ μετρήθηκε και η λειτουργία των πνευμόνων τους, μέσω της σπιρομέτρησης.

Η επικεφαλής της μελέτης Anna Hansell και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως για κάθε ετήσια μέση αύξηση των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στον αέρα, η μείωση της πνευμονικής λειτουργίας είναι παρόμοια με τη γήρανση κατά δύο έτη.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση με μία μέση αύξησή της επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων αρνητικά και μάλιστα τη μειώνει, γεγονός που ισοδυναμεί με δύο έτη γήρανσης», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης.

«Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν τριπλάσιος στους συμμετέχοντες με χαμηλότερο εισόδημα συγκριτικά με εκείνους με υψηλότερο, γεγονός που ενδεχομένως οφείλεται στις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής και την κακή διατροφή», εξηγεί.

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να συνδέεται με ποικίλα νοσήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές ή το άσθμα, οι ερευνητές διεξάγουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουν αν και πώς τα γονίδιά μας αλληλεπιδρούν με την ατμοσφαιρική ρύπανση, επηρεάζοντας την υγεία μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Πως ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση