Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση

άνθρωποι με μάσκες μέσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση μόλυνση
27-11-2019

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας το μυαλό μας πάει κατευθείαν στους πνεύμονες μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που υποφέρουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η διαβίωση σε περιοχή επιβαρυμένη από ατμοσφαιρική ρύπανση, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος στα μάτια. Μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης. Αυτή μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε τύφλωση.

Τι δείχνει η έρευνα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου Moorfields ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 111.400 άτομα.
Η κατάσταση των ματιών τους συσχετίστηκε με τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 (διαμέτρου κάτω των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) στην περιοχή όπου έμεναν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Investigative Ophthalmology & Visual Science».
Ο επικεφαλής της μελέτης Πολ Φόστερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι ζούσαν στις πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά περιοχές, ήταν τουλάχιστον 6% πιθανότερο να εκδηλώσουν γλαύκωμα. Είχαν επίσης λεπτότερο αμφιβληστροειδή φακό. Μια από τις αλλαγές που είναι τυπικές κατά την πρόοδο της πάθησης.

«Βρήκαμε άλλον ένα λόγο που η ρύπανση του αέρα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς η αποφυγή της μπορεί να κάνει καλό στην υγεία των ματιών, πέρα από άλλα προβλήματα υγείας», δήλωσε ο δΡ. Φόστερ. «Αν και ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, θα συνεχίσουμε την έρευνα μας για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί γλαύκωμα», πρόσθεσε.

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης παγκοσμίως και από αυτό πάσχουν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι.
Συνήθως οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο υγρό του ματιού. Αποτέλεσμα είναι η βλάβη στο οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο.

Η προχωρημένη ηλικία και οι γενετικοί παράγοντες, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση γλαυκώματος. Σε αυτούς, πιθανώς θα πρέπει να προστεθεί πλέον και η ρύπανση του αέρα μετά τη νέα έρευνα.

Τι ρόλο παίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στο γλαύκωμα. Προκαλεί περιστολή των αιμοφόρων αγγείων. Κάτι που επίσης συνδέει τη ρύπανση με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα μικροσωματίδια προκαλούν φλεγμονή και έχουν άμεση τοξική επίπτωση πάνω στο νευρικό σύστημα του ματιού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση του αέρα με καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις. Έχουν συνδέσει επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση:

  • με νευροκφυλιστικές του εγκεφάλου (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον)
  • με εγκεφαλικά επεισόδια

Μια παλαιότερη έρευνα είχε βρει ότι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών είναι 50% πιθανότερο να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σχέση με όσους ζουν στην ύπαιθρο. Κάτι που επίσης δημιουργεί πρόσθετη υποψία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που είναι μεγαλύτερη στις πόλεις, εμπλέκεται στο γλαύκωμα.

Μάλιστα, όπως είπε ο Φόστερ, «καθώς στη μελέτη μας δεν συμπεριλάβαμε τη ρύπανση του αέρα σε κλειστούς χώρους, ούτε σε εργασιακούς, η πραγματική επίπτωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φαλάκρα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο