Αττική: Καθολικό lockdown εισηγούνται οι επιδημιολόγοι – Τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού το απόγευμα

Κικίλιας Μητσοτάκης Μαξίμου
09-02-2021

Lockdown τύπου Μαρτίου αποφάσισαν να εισηγηθούν για την Αττική οι Επιδημιολόγοι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι. Στους έλληνες πολίτες θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό μήνυμα του στις 19:30.

Απόφαση να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση το καθολικό lockdown στην Αττική, εξέδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μετά τη μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται, αλλά και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Έτσι, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού οι ειδικοί επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν στην Αττική λιανεμπόριο και σχολεία. Η διάρκεια του νέου lockdown αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από αύριο κλείνουν: τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και καταστήματα περιποίησης νυχιών. Αναμένεται να υπάρξει αύξηση της τηλεργασίας. Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, θα μείνουν ανοιχτά υπό προϋποθέσεις.

Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει από το πρωί, ο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στους ειδικούς επιστήμονες το “σκληρό” lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στο OPEN το πρωί της Τρίτης, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, ενώ στην περίπτωση που τα κρούσματα και τα δεδομένα που θα προκύψουν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου.