Αβοκάντο: Πώς μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη

avocado
20-07-2022

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο καθημερινά σε σύγκριση με μια συνήθη διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Η θρεπτική αξία της χοληστερόλης και των αβοκάντο

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν χοληστερόλη από τα τρόφιμα, αλλά το σώμα παράγει επίσης χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης, ιδίως τα επίπεδα της LDL (μερικές φορές ονομάζεται “κακή” χοληστερόλη), κάτω από μια ορισμένη τιμή για την πρόληψη δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο.

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πώς οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα και να βελτιώσουν τη συνολική διατροφή τους. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και μονοακόρεστα λιπαρά και είναι μια πηγή φυτικών ινών. Ένα αβοκάντο 200 γραμμαρίων έχει 322 θερμίδες περίπου.

Οφέλη από ένα αβοκάντο την ημέρα

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά σε διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν η κατανάλωση ενός καθημερινού αβοκάντο βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν τη σπλαχνική λιπαρότητα σε συμμετέχοντες με αυξημένη περιφέρεια μέσης (περιφέρεια μέσης ≥35 ίντσες για τις γυναίκες και ≥40 ίντσες για τους άνδρες).

Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο σε πολλά άλλα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και τακτική κατανάλωση δύο ή λιγότερων αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης και στις 8, 16 και 26 εβδομάδες και χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ή του σωματικού λίπους που ευθυγραμμίζει τα κοιλιακά όργανα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης. Η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα παρέμβασης να έχει υψηλότερες βαθμολογίες δείκτη υγιεινής διατροφής. Η ομάδα παρέμβασης έλαβε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων σχετικά με την αύξηση βάρους, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση ενός καθημερινού αβοκάντο δεν συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η συγγραφέας της μελέτης Dr. Alice H. Lichtenstein σημείωσε ότι η προσθήκη υπερτροφών ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράστηκε απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αβοκάντο: Με πόση ποσότητα την εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου