Αϋπνία: Γιατί χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;

26-12-2016
Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας για διάφορους λόγους μπορεί να εμφανίσουμε διαταραχές στον ύπνο μας. Μια από αυτές είναι η αϋπνία. Η αδυναμία μας δηλαδή να κοιμηθούμε ακόμα κι όταν νυστάζουμε. Τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων εξηγεί γιατί οι διαταραχές ύπνου είναι συχνότερες στις γυναίκες.
 
Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ στον Καναδά έκαναν μελέτες επάνω σε 15 άνδρες και 11 γυναίκες, μέσης ηλικίας 25 ετών.
Επί 36 ώρες οι εθελοντές απομονώθηκαν σε ένα δωμάτιο δίχως παράθυρα ώστε να μην ξέρουν τι ώρα είναι και να μπορούν οι ερευνητές να καταγράφουν απερίσπαστοι τις διακυμάνσεις στην σωματική θερμοκρασία, τα επίπεδα της μελατονίνης (ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου), στον ύπνο και στο επίπεδο της εγρήγορσής τους.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, εναλλάσσονταν διαρκώς ώρες κατά τις οποίες οι εθελοντές μπορούσαν να κοιμηθούν, με ώρες που έπρεπε να μένουν ξύπνιοι. Όταν ήσαν ξύπνιοι, το δωμάτιο φωτιζόταν με χαμηλό φωτισμό, ενώ όταν έπρεπε να κοιμηθούν τα φώτα έσβηναν εντελώς.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), έδειξαν πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τον ύπνο τους επειδή το βιολογικό τους ρολόι λειτουργεί με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι εκείνο των αντρών.
 
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Νταϊάν Μπουαβέν «Είναι σαν να λειτουργούν οι γυναίκες σε διαφορετική ζώνη ώρας. Μπαίνουν για ύπνο σε βιολογική ώρα μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα ρολόγια του σπιτιού, διότι το εσωτερικό “ρολόι” του οργανισμού τους είναι δύο ώρες μπροστά».
 
Όλα αυτά ίσως εξηγούν γιατί οι γυναίκες συνηθίζουν να ξυπνούν πιο συχνά από τους άντρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίτερα από αυτούς το πρωί.
 
«Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά προγραμματίσαμε το ωράριο ύπνου και αγρυπνίας των εθελοντών μας για να έχουμε πολλές ευκαιρίες παρακολούθησης και καταμέτρησης των παραμέτρων που θέλαμε», εξήγησε η δρ Μπουαβέν.
 
Όπως έδειξαν οι μετρήσεις τους, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερους δείκτες εγρήγορσης τις ώρες που αντιστοιχούσαν στο νυκτερινό ύπνο. Το εύρημα αυτόμπορεί να εξηγεί γιατί οι γυναίκες οι οποίες εργάζονται νύχτα νιώθουν εντονότερη κούραση και υπνηλία και έχουν αυξημένο κίνδυνο εργασιακών ατυχημάτων, λένε οι ερευνητές.
 
Αντιθέτως, προς το τέλος της νυκτερινής περιόδου οι γυναίκες φάνηκε να έχουν μειωμένα μηνύματα ύπνου και να ξυπνούν νωρίτερα απ’ ό,τι οι άνδρες.
 
Μάλιστα οι διαφορές αυτές ίσχυαν ανεξάρτητα από το στάδιο του έμμηνου κύκλου στο οποίο βρίσκονταν οι γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ισχύει η άποψη ότι οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν τον ύπνο.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: