Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δυσκολεύονται να κοιμηθούν και υποφέρουν από αϋπνίες. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων δείχνει πως οι αναβλητικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία
Ερευνητές από το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ και το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 600 ανθρώπους, συσχετίζοντας τον βαθμό αναβλητικότητας που διέκρινε τον καθένα, με τα τυχόν προβλήματα ύπνου του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ψυχολογίας Personality and Individual Differences, έδειξαν πως όσο πιο αναβλητικός είναι κανείς, τόσο πιθανότερο είναι να μην κοιμάται καλά.
Αυτή ήταν και η πρώτη μελέτη που συνδέει άμεσα την αναβλητικότητα με την αϋπνία, αν και δεν αποδεικνύει ότι η πρώτη προκαλεί τη δεύτερη.
Όπως τονίζουν η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ιλάνα Χέαρστον και οι συνεργάτες της, αυτοί που αποκαλούμε «πρωινοί τύποι», που πάνε νωρίς στο κρεβάτι και ξυπνάνε νωρίς, είναι λιγότερο αναβλητικοί και έχουν μικρότερη αϋπνία, σε σχέση με τους «βραδινούς τύπους», κοιμούνται αργά και ξυπνάνε και πιο αργά.
Δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο η αναβλητικότητα σχετίζεται με την αϋπνία, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περισσότερο ανησυχεί κανείς, όταν πέφτει στο κρεβάτι, γι’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει αλλά ανέβαλε, τόσο πιο δύσκολα τον πιάνει ο ύπνος.
Όπως φάνηκε επίσης από την έρευνα, οι πρωινοί τύποι είναι πιο ευσυνείδητοι, πιο συναισθηματικά σταθεροί και κοινωνικά αποδεκτοί, ενώ οι βραδυνοί τύποι πιο νευρωτικοί, λιγότερο αυτοπειθαρχημένοι, αλλά και πιο καινοτόμοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: