Αϋπνία: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού

ύπνος οιστρογόνα αϋπνία
18-08-2019

Άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει νέα έρευνα στο Circulation.

Προηγούμενες έρευνες παρατήρησης ανακάλυψαν σχέση μεταξύ αϋπνίας και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Susanna Larsson, του Karolinska Institutet in Stockholm, δήλωσε ότι αυτές οι έρευνες παρατήρησης δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν η αϋπνία είναι αιτία ή αν απλώς συνδέεται με αυτά.

Στην έρευνα περιλήφθηκαν 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι με ή χωρίς καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετικές ποικιλομορφίες για την αϋπνία συνδέονταν με σημαντικά αυξημένες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά όχι με κολπική μαρμαρυγή.

Η Larsson δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία της αϋπνίας και να αντιμετωπιστεί. Ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να αλλάξει με νέες συνήθειες και έλεγχο του στρες.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν σχέση γενετικής ποικιλομορφίας με την αϋπνία παρά με την αϋπνία καθαυτή.

Δεν ήταν εφικτό να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι με καρδιαγγειακή νόσο είχαν αυπνία.