Αϋπνίες: Μας γερνάνε, Μας παχαίνουν, Μας αρρωσταίνουν

26-12-2016

Οι συχνές αϋπνίες μπορεί να έχουν ως συνέπεια σοβαρά προβλήματα, από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εκδήλωση παθολογικής παχυσαρκίας και διαβήτη έως και εμφάνιση καρκίνου, λέει στο www.healthview.gr ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου, Κώστας Σολδάτος.

του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Η στατιστική δείχνει ότι το 60% όλων μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Και αυτό έχει ως συνέπεια σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, από αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εκδήλωση παθολογικής παχυσαρκίας και διαβήτη έως και εμφάνιση καρκίνου! Οι λόγοι, βέβαια, για τους οποίους δεν μπορούμε να απολαύσουμε τον ύπνο μας είναι προφανείς. Γυμναζόμαστε λιγότερο, αλλά εργαζόμαστε μέχρι αργά. Επιστρέφουμε βιαστικοί στο σπίτι, τρώμε αργά και έχουμε την απαίτηση να κοιμηθούμε αμέσως μόλις πέσουμε στο κρεβάτι. Οι νευρολόγοι, ωστόσο, μας επισημαίνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται 30 λεπτά χαλάρωσης στο κρεβάτι, πριν μας πάρει ο ύπνος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς παραδεχόμαστε ότι…είμαστε πολύ απασχολημένοι για να χαλαρώσουμε. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, μιλώντας στο “healthview” ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου, Κώστας Σολδάτος, «…κατά μέσο όρο κοιμόμαστε συνολικά 7,04 ώρες κάθε βράδυ, ενώ θα έπρεπε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες και να παίρνουμε κι έναν υπνάκο το μεσημέρι…».

www.healthview.gr : Υπάρχει η αίσθηση ότι οι αϋπνίες είναι «γυναικεία» υπόθεση. Είναι πράγματι έτσι;

Κώστας Σολδάτος : «Δεδομένου ότι η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται εν πολλοίς από ορμονικούς παράγοντες, είναι λογικό οι γυναίκες να ταλαιπωρούνται συχνότερα από αϋπνίες. Υπολογίζουμε ότι περισσότερες από 600.000 Ελληνίδες στριφογυρίζουν για τουλάχιστον 1,5 ώρα στο κρεβάτι τους ελπίζοντας να κοιμηθούν και, προφανώς, ευθύνονται οι ορμόνες τους. Η έλλειψη οιστρογόνων, για παράδειγμα, θεωρείται ότι είναι μια πιθανή αιτία της αϋπνίας. Κάτι που το παρατηρήσαμε και με πειράματα. Όταν, δηλαδή, χορηγήσαμε οιστρογόνα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ταλαιπωρούνταν από διαταραχές του ύπνου, είδαμε ότι το 70% αυτών των γυναικών άρχισαν να κοιμούνται και πάλι φυσιολογικά…».

www.healthview.gr : Μπορεί αυτή η έλλειψη ύπνου να αποτελέσει αιτία για εκδήλωση ασθενειών, είτε σε γυναίκες είτε σε άνδρες;

Κώστας Σολδάτος : «Σίγουρα. Άλλωστε, όλες οι μελέτες για τον ύπνο αποδεικνύουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, επειδή δεν τους «πιάνει» νωρίτερα ο ύπνος, τελικά, ζουν λιγότερο. Η απώλεια ωρών ύπνου επιδρά στα πάντα, από την ικανότητά σας να απομνημονεύετε ή να θυμάστε, έως τη διάθεσή σας και την υγεία σας γενικότερα…Από έρευνες που κάναμε έχουμε διαπιστώσει ότι εάν κάποιος μειώσει τον ύπνο του στο μισό- από 8 στις 4 ώρες- για μία εβδομάδα, τότε θα παρουσιάσει σοβαρές διαταραχές στη γλυκόζη του αίματος και στη γενικότερη ενδοκρινολογική του λειτουργία. Αυτού του είδους οι διαταραχές ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη, αλλά και για την πρόωρη γήρανση που παρατηρείται σε άτομα που ξενυχτάνε και κοιμούνται λίγο. Άλλες μελέτες, επίσης, έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου «ρίχνει» το σώμα σε μια διαδικασία μόνιμης εγρήγορσης, υπερκινητικότητας και αυξημένης έκκρισης ορμονών του στρες, κάτι που εκδηλώνεται με νεύρα και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Επιπλέον, όσοι στερούνται τον ύπνο έχουν στο αίμα τους μεγαλύτερη ποσότητα χημικών ουσιών που σχετίζονται με την εμφάνιση φλεγμονής , κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών, καρκίνου και διαβήτη…».

www.healthview.gr : Είναι αλήθεια ότι οι αϋπνίες όχι μόνο μας εξουθενώνουν αλλά και…μας παχαίνουν;

Κώστας Σολδάτος : «Αλήθεια είναι. Η έλλειψη ύπνου επιφέρει αύξηση του βάρους. Ακόμη και μικρή απώλεια ύπνου- μισή με μία ώρα τη μέρα-διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη. Υπάρχει μία μελέτη από ενδοκρινολόγους του Πανεπιστημίου του Σάρρευ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ενήλικες άνδρες και γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πολλά περιττά κιλά…».

www.healthview.gr : Μπορείτε να μας προτείνετε απλές λύσεις για να βελτιώσει κανείς τον ύπνο του;

Κώστας Σολδάτος : «Θα σας πρότεινα τα εξής…Κρατήστε ένα «ημερολόγιο» ύπνου για δύο εβδομάδες, στο οποίο θα καταγράφετε τις «ανήσυχες» νύχτες σας και θα τις συνδυάζετε με πιθανές αιτίες από την καθημερινότητά σας, όπως το βραδινό γεύμα ή επαγγελματικό άγχος. Για περιστασιακές κρίσεις αϋπνίας μπορείτε να δοκιμάσετε βότανα όπως Βαλεριάνα. Το πιο απλό, βέβαια, είναι να κλείσετε εντελώς τα πατζούρια ώστε να μην διαταράσσεται ο ύπνος σας από εξωτερικό φως. Επιπλέον, η λήψη μελατονίνης ή προγεστερόνης μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας…».