Αύριο οι αποφάσεις για το «άνοιγμα» της αγοράς. Με υγειονομική ασφάλεια η “ανάσα” στο λιανεμπόριο, δηλώνει η κυβέρνηση

14-01-2021

Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής είναι το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Και εφόσον ληφθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, αυτές θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, αύριο το απόγευμα.

Το άνοιγμα της αγοράς, όπως όλα δείχνουν θα γίνει βήμα – βήμα με το λιανεμπόριο μέσω των λύσεων του click away και click in shop. Μένει να φανεί εάν η εισήγηση των ειδικών θα αφορά στο σύνολο της χώρας ή θα εξαιρεθούν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, πρόθεση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, είναι να τεκμηριωθεί πρώτα με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να δοθεί το “πράσινο φως”. «Ως υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε “ανάσα” στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1.

«Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας και παρακολουθούμε κάθε χώρα της Ευρώπης, πότε άνοιξαν τις αγορές τους, με τι κανόνες και τι επίπτωση είχε αυτό στην εξέλιξη της πανδημίας στη δική τους χώρα» ανέφερε και προσέθεσε: «Έχουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ευκρινή εικόνα, του πώς και με ποιον τρόπο οι αποφάσεις επηρεάζουν. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος».

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας

Τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Οι προτάσεις  προβλέπουν επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του “click away” ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click in shop” αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.