Μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας και κάρτα ανασφάλιστων, περιλαμβάνονται στις 11 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως τις παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τους υπουργούς του να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα. «Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» τόνισε.
Αναφορικά με την Υγεία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ψήφιση ρυθμίσεων που αφορούν στην κάρτα ανασφάλιστων και σε μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τα μέτρα που περιλαμβάνοντια στο Παράλληλο Πρόγραμμα της κυβέρνησης και αφορούν, μεταξύ άλλων:
- την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών. Το σχέδιο νόμου «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» θεσμοθετεί την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας των ανασφαλίστων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μάλιστα, δεν αποκλείει ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, στη βάση οικονομικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ανασφάλιστοι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 2,5 εκατ. ευρώ και οι σχετικές δαπάνες -που υπολογίζονται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- σε 100 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτονται με τον ΕΟΠΥΥ.
- την κατάρτιση Λίστας Χειρουργείου σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακά, σε μια προσπάθεια να καταργήσει το …γρηγορόσημο στα τακτικά ιατρεία. Η κατάρτιση της λίστας γίνεται κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής από τους γιατρούς των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
- τη δημιουργία «γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας» σε κάθε νοσοκομείο που θα είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για την υποδοχή, ενημέρωση για τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ασθενών, την παρακολούθηση διακίνησης των ασθενών, τη συλλογή καταγγελιών και τη διευκόλυνση υποβολής αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη.
- θέματα που αφορούν στον διορισμό γιατρών του ΕΣΥ, τη μισθολογική αποκατάσταση των γιατρών ΠΕΔΥ που εντάσσονται σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ, τα κίνητρα σε γιατρούς για άγονες και νησιωτικές περιοχές, τη δημιουργία μητρώου στο ΕΚΑΒ για τα ασθενοφόρα ιδιωτικών φορέων και την κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου για έναρξη της ειδικότητας για τους νέους γιατρούς.
- Τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε., στο οποίο θα μεταφερθεί και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης το οποίο θα καταργηθεί με την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου. Οι πόροι για τη λειτουργία του νοσοκομείου θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ως εισφορά προς την ΑΕΜΥ (ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ θα έχει πόρους και από ημερήσια νοσήλια, και εισπράξεις από ιατρικές πράξεις.