Αυστηροί οι γονείς, παχύσαρκα τα παιδιά

26-12-2016

Νέα έρευνα έφερε στο φως, ότι οι γονείς που συμπεριφέρονται στα παιδιά τους με αυστηρό τρόπο χωρίς να επικοινωνούν κατάλληλα μεταξύ τους, εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να τα κανουν παχύσαρκα, απο τους γονείς που είναι μεν αυταρχικοί αλλα και στοργικοί.

Πιο συγκεκριμένα οι γονέις οι οποίοι ειναι ανένδοτοι και απολυταρχικοί αποτυγχάνουν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά τους να καταλήξουν παχύσαρκα. Μάλιστα ο κίνδυνος στα μικρότερα παιδιά, κάτω των 11 ετών, ειναι 3 φορές μεγαλύτερος. Η ερευνήτρια Lisa Kakinami από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, ανέφερε στη Daily Mail,  οτι χρειάζεται πολυ προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς ανατρέφουν τα παιδιά τους, αφού η σπειροειδής επιδημία της παχύσαρκίας είναι ήδη εξαπλωμένη στις περισσότερες χώρες. «Αν οι γονείς συμπεριφέρονται στα παιδιά τους ισορροπώντας ανάμεσα στη στοργή και τα όρια, τότε τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας Epidemiology & Prevention/Nutrition, Physical Activity & Metabolism Scientific Sessions 2014. Για την έρευνα εξετάστηκε ο δείκτης μάζας σώματος 37.577 παιδιών ηλικίας 0 εώς 11 σε σχέση με τις απαντήσεις του κάθε γόνιου σχετικά με τον τρόπο ανατροφής τους. Τα μικρότερα παδιά (ηλικίας 2 εώς 5) με υπερβολικά αυστηρούς γονείς είχαν κατά 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι και το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας σχετίζεται  με κάποιο τρόπο με την παιδική παχυσαρκία  αφού ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωναν οι γονείς τα παιδιά  τους δεν ήταν ανεξάρτητο από το επίπεδο του εισοδήματός τους.