Αυτά είναι τα νέα μέτρα σε όλη τη χώρα – Πώς διαμορφώνεται ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

29-01-2021

Νέο χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία Covid-19, o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατέταξε και επισήμως την Αττική, στην “κόκκινη” ζώνη κινδύνου.

Από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, στη χώρα, διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Δείτε τα μέτρα και στα δύο επίπεδα

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

 • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
 • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
 • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
 • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Τα μέτρα στις κίτρινες περιοχές

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης. Στο επίπεδο αυτό και μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων μας, θα ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Οι κόκκινες περιοχές

Στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές.

Όσον αφορά στις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Ενώ οι υπόλοιπες βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.

Πιο συγκεκριμένα και μετά από απόφαση της Επιτροπής:

 • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο Δήμος Εορδαίας κατατάσσεται στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου- και σήμερα έχει 66 ενεργά κρούσματα. Όσον αφορά στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, όπου επίσης ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται. Άρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α – επιτήρησης.
 • Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παραμένει αυξημένο στους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και κατατάσσονται στο επίπεδο Β’, παραμένουν δηλαδή στο κόκκινο. Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουν 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους Δήμους Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Έτσι, οι Δήμοι Αλιάρτου – Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
 • Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β’ (κόκκινο). Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίας ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση και νέων κρουσμάτων.
 • Στο επίπεδο Β’, κόκκινο δηλαδή, παραμένει και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα η Σπάρτη είχε 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 69, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων. Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας που μένουν στη Σπάρτη για πιστή τήρηση των μέτρων. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, ώστε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Επίσης, στο επίπεδο Β’ παραμένει και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
  Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού, παρατηρείται στις ακόλουθες περιοχές:

-Στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 157.

-Στο Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.

-Στο Δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή τη στιγμή 30 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μία εβδομάδα υπήρχαν 8.

-Στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας που έχει αυτή τη στιγμή 23 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 14.

-Στο Δήμο Μυκόνου που έχει αυτή τη στιγμή 22 ενεργά κρούσματα όταν 7 ημέρες πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν 9.

-Στην Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής καθώς και Πειραιά, που έχουμε σήμερα 2597 ενεργά κρούσματα.

Οι παραπάνω περιοχές – όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς- από αύριο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου, χαρακτηρίζονται ως κόκκινες περιοχές. Ειδικά για την Αττική να σημειωθεί ότι λόγω μεγέθους, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμφόρηση.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα του Δήμου Αχαρνών, που βρίσκεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων από τις 15 Ιανουαρίου. Παρ’ όλ’ αυτά, αντί για μείωση παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, που από 171 στις 15 Ιανουαρίου έχουν φτάσει τα 188.
Η περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου στις Αχαρνές και την επόμενη εβδομάδα, παρά τα μέχρι σήμερα μέτρα, μαθηματικά θα μας οδηγήσει στην αξιολόγηση νέων και δυστυχώς πιο αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση στους κατοίκους των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων και συστράτευση στην κοινή προσπάθεια όλων μας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο επίπεδο Β’ – κόκκινο πλέον είναι οι εξής περιοχές:

 • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
 • Ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
 • Οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
 • Ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,
 • Ο Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
 • Ο Δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής
 • Ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας
 • Ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας
 • Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και
 • Η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες δηλαδή περιοχές θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1ο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4ο. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

“Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους των κόκκινων περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατό, επιτρέποντας την άρση των πρόσθετων μέτρων. Καλούμε επιπλέον τους κατοίκους των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ζακύνθου, Κορίνθου και Ηλείας να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Έκκληση για αυξημένη επιφυλακή απευθύνουμε και στους συμπολίτες μας στην Κρήτη, λόγω της ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην περιοχή” σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.