Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες εργατικών ατυχημάτων

26-12-2016
Συμβαίνουν πιο συχνά απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Μιλάμε για τα εργατικά ατυχήματα. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές αιτίες που τα προκαλούν; Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως τα εργατικά ατυχήματα οφείλονται κυρίως στην κούραση και την εξάντληση.
 
Ερευνητές από το National Sleep Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν πως το 25% των δυστυχημάτων στους δρόμους οφείλεται στην κούραση, ενώ τα εργατικά ατυχήματα στοιχίζουν στην Αμερικανική οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
 
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει πως το 75% των νοσηλευτών στα νοσοκομεία δηλώνει εξάντληση από τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και στο στρες που τους δημιουργεί αυτό.
Οι ειδικοί τονίζουν πως για πολλά από τα πιο τραγικά δυστυχήματα της ανθρωπότητας έφταιγε η κούραση εργαζομένων, όπως το σοβαρό ατύχημα με το Τσερνομπίλ και το πυρηνικό ατύχημα στο Three Mile Island.
Σύμφωνα με τα δεδομένα πολλών μελετών οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είναι αυτοί που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο κόπωσης.
 
Παράλληλα, το στρες και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας αυξάνουν την κούραση με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που μειώνει την αποδοτικότητα του εργαζομένου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ατυχήματα και τραγικά λάθη.
 
Οι ειδικοί προτείνουν να υπάρχει έλεγχος και μείωση των  ωρών εργασίας σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι πιλότοι και οι οδηγοί.
Επίσης, προτείνουν να γίνεται αξιολόγηση των εργαζόμενων ώστε οι υπεύθυνοι προσωπικού να τους τοποθετούν στα κατάλληλα, ενώ η εκπαίδευση μέσα στους χώρους εργασίας για την αποφυγή ατυχημάτων είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: