Αυτές είναι οι τέσσερις κύριες αιτίες για τα τροχαία ατυχήματα

26-12-2016
Δυστυχώς, ατυχήματα συμβαίνουν στον δρόμο κάθε μέρα. Τι φταίει όμως; Ποιες είναι οι κύριες αιτίες. Αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα και έκαναν τη σχετική μελέτη.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μεταφορών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια μελέτησαν 3.500 ανθρώπους ηλικίας από 16 έως 98 ετών οι οποίοι δέχτηκαν να βάλουν κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες στα αυτοκίνητά τους.
Έτσι, οι ειδικοί κατέγραφαν επί 2 χρόνια κάθε κίνηση που έκαναν μέσα σε αυτά σε κάθε διαδρομή τους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή του χρόνου.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι εθελοντές οδηγοί ενεπλάκησαν σε τροχαίο με τραυματισμό ή/και υλικές ζημιές συνολικά 905 φορές.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), έδειξε πως οι οδηγοί διατρέχουν σχεδόν δεκαπλάσιο κίνδυνο τροχαίου όταν:
 
1. Είναι θυμωμένοι, λυπημένοι, κλαίνε ή είναι σε οποιαδήποτε κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης.
2. Υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο τροχαίου όταν πιάνουν το κινητό για να μιλήσουν ή να διαβάσουν και να απαντήσουν σε ένα SMS ή να γράψουν πληροφορίες στο GPS.
Δυστυχώς, η έρευνα έδειξε πως αφιερώνουμε το 50% του συνολικού χρόνου της οδήγησης σε τέτοιες δραστηριότητες.
3. Κούραση
4. Φαγητό και καφές στο αυτοκίνητο.
 
Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως 
 
– Το 90% των ατυχημάτων οφειλόταν σε κάτι που έκαναν οι οδηγοί (π.χ. λάθος κατά την οδήγηση, απόσπαση προσοχής από το δρόμο, κόπωση, κακή κρίση)
– Όσοι οδηγούσαν θυμωμένοι, λυπημένοι ή συγχυσμένοι, είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες τροχαίου απ’ ο,τι όσοι μιλούσαν στο κινητό τους και 9,8 φορές περισσότερες πιθανότητες τροχαίου σε σύγκριση με τους υποδειγματικούς οδηγούς.
– Η οδήγηση υπό την επήρεια συναισθημάτων δεν είναι σπάνια, αφού παρατηρήθηκε σε μία στις 500 διαδρομές.
– Η ομιλία στο κινητό σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο τροχαίου, η συγγραφή SMS τον εξαπλασίαζε και η περιήγηση στο κινητό τον αύξανε κατά 2,7 φορές.
– Τα τηλεφωνήματα που απαιτούσαν να πληκτρολογήσει ο οδηγός τον αριθμό στο κινητό αύξαναν τον κίνδυνο τροχαίου κατά 12 φορές, η οδήγηση με ταχύτητες πάνω από το όριο τον αύξαναν κατά 13 φορές και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών τον αύξαναν κατά 35,6 φορές.
– Η κούραση και η υπνηλία αύξανε κατά σχεδόν 3,5 φορές τον κίνδυνο τροχαίου.
– Η αναζήτηση ενός αντικειμένου μέσα στο αυτοκίνητο αύξανε κατά 9 φορές τον κίνδυνο τροχαίου, ενώ η αναζήτηση του κινητού μέσα στην τσάντα τον αύξανε κατά σχεδόν 5 φορές.
– Το φαγητό και ο καφές την ώρα της οδήγησης αυξάνουν κατά 1,8 φορές τον κίνδυνο τροχαίου, η αναζήτηση σταθμού στο ραδιόφωνο κατά σχεδόν 2 φορές και η ρύθμιση του καλοριφέρ ή του κλιματισμού κατά 2,3 φορές.
 
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η κακή οδήγηση (π.χ. με απότομα φρεναρίσματα και άρνηση να παραχωρηθεί προτεραιότητα σε άλλους οδηγούς) επίσης αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου.
Αντίθετα, το να βάφεται μια γυναίκα ή το να οδηγεί κάποιος πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα, ελάχιστα αύξαναν τον κίνδυνο τροχαίου αφού από τα 905 τροχαία, ενεπλάκησαν σε ελάχιστα έως κανένα, γράφουν οι ερευνητές.
 
Εξίσου ακίνδυνη διαπιστώθηκε ότι είναι η συζήτηση με τους συνεπιβάτες αλλά και χορός στο τιμόνι, που δεν φάνηκε να αυξάνουν σχεδόν καθόλου τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο πως η παρουσία ενός παιδιού στο αυτοκίνητο μείωνε κατά 50% τον κίνδυνο ατυχήματος.
 
Οι ερευνητές θεωρούν πως αν απομακρυνόταν από τα αυτοκίνητα οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού, θα μειώνονταν κατά περισσότερο από 30% τα τροχαία.
Παραδέχονται ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τομ Ντίνγκους «αν δεν λάβουμε κάποια μέτρα για να περιορίσουμε έστω τις δραστηριότητες αυτές, θα εξακολουθήσουν να χάνονται άδικα ζωές στον δρόμο».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: