Αυτή είναι η φυσική ορμόνη που μας χαρίζει μακροζωία

26-12-2016
Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει μια πολύ μακρά ζωή και να πεθάνει στα βαθιά γεράματα; Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μια ορμόνη που την παράγει ο οργανισμός μας και λειτουργεί ως φυσικό ελιξήριο μακροζωίας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν εξετάσεις και πειράματα επάνω σε ποντίκια.
Σκοπός τους ήταν να ανακαλύψουν ποια είναι αυτή η ορμόνη που επηρεάζει την μακροζωία μας και το προσδόκιμο ζωή μας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) έδειξαν πως υπάρχει μια ορμόνη που παρατείνει τη ζωή ποντικιών κατά 40% που αντιστοιχούν σε 30 ανθρώπινα χρόνια.
 
Ποια είναι αυτή η ορμόνη; Ο αυξητικός παράγοντας ινοβλάστης 21 (FGF21). 
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στο εργαστήριο τους, η ορμόνη FGF21 χαρίζει χρόνια ζωής στον άνθρωπο προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επιθέσεις της γήρανσης και από τα νοσήματα που την συνοδεύουν.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει τον ρυθμό γήρανσης του θύμου αδένα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το στέρνο και αποτελεί μία σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα δομή, διότι παράγει τα Τ-κύτταρα που αυτό χρησιμοποιεί για να αναχαιτίζει, μεταξύ άλλων, τις επιθέσεις των παθογόνων μικροοργανισμών.
 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η έρευνά τους θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε καλύτερη φροντίδα των ηλικιωμένων, των παχυσάρκων και των ασθενών με καρκίνο ή διαβήτη.
 
Καθώς γερνάμε, ο θύμος αδένας προοδευτικά εκφυλίζεται με συνέπεια να χάνει σιγά-σιγά την ικανότητα παραγωγής νέων Τ-κυττάρων και να εξασθενεί το ανοσοποιητικό. Έτσι, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοιμώξεις αλλά και σε ορισμένα νοσήματα της γήρανσης.
 
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν η αυξομείωση των επιπέδων του επονομαζόμενου μπορούσε να επηρεάσει τον μηχανισμό αυτό.
 
Όπως γράφουν οι ειδικοί, η ορμόνη FGF21 φυσιολογικά παράγεται από το ήπαρ και σε προγενέστερες μελέτες είχε διαπιστωθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ευνοεί την απώλεια βάρους, και έτσι αποτελεί αντικείμενο μελέτης ως θεραπεία για τον τύπου 2 διαβήτη και την παχυσαρκία.
 
Στη νέα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν μείωναν τα επίπεδά της σε ομάδα μεσήλικων ποντικιών επιταχυνόταν ο βαθμός εκφύλισης του θύμου αδένα, με συνέπεια να πεθαίνουν πρόωρα.
 
Αντίθετα, όταν αύξαναν τα επίπεδά της σε ηλικιωμένα ποντίκια, ο θύμος αδένας προστατευόταν από την εκφύλιση και αυξανόταν η ικανότητά του να παράγει νέα Τ-κύτταρα, με αποτέλεσμα τα ζώα να ζουν κατά 40% περισσότερο.
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ.Βίσβα Ντιπ Ντίξιτ «αν θεωρήσουμε ότι το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως των ανθρώπων είναι 80 έτη και η δράση της FGF21 που είδαμε στα ποντίκια είναι εξίσου ισχυρή σε εμάς, τότε μπορεί να προσθέσει σχεδόν 30 χρόνια στη ζωή μας. Ωστόσο αυτό είναι εντελώς θεωρητικό στην παρούσα φάση».
 
Ίσως πιο ρεαλιστικός είναι ο δυνητικός ρόλος της συγκεκριμένης ορμόνης στην αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων, πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο Ντίξιτ, «ένα από τα κύρια ευρήματά μας είναι ότι τα επίπεδα της FGF21 είναι αρκετές φορές υψηλότερα στα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου αδένα απ’ ό,τι στο ήπαρ, επομένως η ορμόνη δρα εντός του αδένα για να διεγείρει την παραγωγή των Τ-κυττάρων. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση των επιπέδων της FGF21 στους ηλικιωμένους ή τους πάσχοντες από καρκίνο οι οποίοι υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετη στρατηγική για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας τους. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, μη ανταπόκρισης στα εμβόλια αλλά και ορισμένων καρκίνων, επειδή δεν έχουν επαρκώς εύρωστο ανοσοποιητικό – και αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε ίσως να επιλύσει η FGF21. Αντίστοιχα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι εξίσου σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο», κατέληξε ο ερευνητής.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: